Belföld

M. Tóth István alkotásai egy albumban

kiállítás (kiállítás)
kiállítás (kiállítás)

Az Alba Regina Trió műsorával kezdődött az M. Tóth István emlékére rendezett est, amelyen bemutatták a maroshegyi születésű képzőművész alkotásaiból összeállított albumot.

Aki fellapozza ezt az Emlékkönyvet, az egy különleges tárlatot tekinthet meg, hiszen az alkotások- Finnországtól Japánon át az Egyesült Államokig – a világ számos országában magán és közgyűjteményekben megtalálhatóak.„Az ezer szállal Székesfehérvárhoz kötődő M. Tóth István festőművész emléke előtt tiszteleg a város ezzel a kiadvánnyal” – mondta el köszöntőjében Cser-Palkovics András.

Hozzátette: „Ez az album is egy olyan maradandó élmény, amely megmarad nekünk, székesfehérváriaknak a 2013-as Szent István Emlékévből. Jól mutatja azt, hogy erre a több mint ezer évre és annak sok történésére, alkotóira büszkének kell lennünk.” Dr. Cser-Palkovics András hozzátette, a város tervei között szerepel, hogy létrehozzon a Belvárosban egy olyan állandó kiállítást, amelyen a székesfehérvári képzőművészek alkotásai tekinthetők meg.

M. Tóth Istvánnak nem kellett soha tanárkodnia, mert született tanár volt, de nem kellett művészkednie sem, mert istenáldotta tehetség volt. Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke így emlékezett a 2006-ban elhunyt művészre: „Nagyon szerettük őt, alakját a Fő utcán. Közvetlen jókedvet, harmóniát, barátságot, szeretetet sugárzó egyéniségét, humorát, hűségét, amivel példát mutatott valamennyiünknek.” Felidézte, hogy az Emlékévében a város három kiemelkedő egyéniségének állíthattak emléket egy-egy kiadvánnyal, Sobor Antalnak, Áron Nagy Lajosnak és M. Tóth Istvánnak.

Az egykori tanítvány, Fehér László festőművész megemlékező szavai után Árkövi Klára, M. Tóth István özvegye mondott köszönetet mindenkinek, aki tevékenyen részt vállalt a képzőművészeti album elkészítésében, megjelentetésében. A kiadvány megjelenését Árkövi Klára kezdeményezte, kiadását a Vörösmarty Társaság vállalata és Székesfehérvár Önkormányzata, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik