Belföld

Budapest felé fordult a vihar

szelvihar(1)(210x140)(1).jpg (szélvihar)
szelvihar(1)(210x140)(1).jpg (szélvihar)

További megyékre, valamint a fővárosra is kiterjesztette a korábban viharos szél miatt kiadott másodfokú riasztást a meteorológiai szolgálat péntek délután.

Győr-Moson-Sopron megye mellett már Komárom-Esztergom megyében, valamint Fejér és Pest megye több járásában és Budapesten van érvényben narancssárga, vagyis másodfokú riasztás. Ezeken a területeken a következő órákban a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják.

Emellett az ország jelentős részén ugyancsak az erős szél miatt citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás van érvényben. A jelenlegi előrejelzés szerint éjjel is csupán átmenetileg veszít erejéből a szél, majd szombat késő délutántól fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

Az Időkép szerint a Xaver nevű viharciklon hidegfrontja pénteken éri el a hazánkat, és északnyugaton akár 100-120 kilométer per órás lökéseket is hozhat.


Így változott az időjárás Budapesten, szerkesztőségünk felett három perc alatt
Fotó: Neményi Márton

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szombat estig a Kárpát-medence időjárását a Xaver ciklon hátoldali áramlási rendszere alakítja. A nagy légnyomáskülönbség miatt viharos szélre számíthatunk.

A hidegfront felhőzetével az éjszakai órákban éri el hazánkat, főként az ország északi felén okozhat többfelé csapadékot, mely vegyesen lehet havas eső, kisebb havazás, de eleinte akár ónos eső, fagyott eső is hullhat. Megmaradó hótakaró kialakulására azonban nem számíthatunk, legfeljebb a hegyekben hullhat néhány centiméter.

Európa több északi repülőtéren is fennakadásokat okoz a Xaver orkán, Koppenhága légikikötőjét lezárták, Hamburgban péntek délután fél egyig több mint 40 induló járatot töröltek, Stockholmban és Amszterdamban sem indult el több járat este.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik