Belföld

Törvényes a burkolt áremelés

vonatjegy(960x640)(1).jpg (vonatjegy)
vonatjegy(960x640)(1).jpg (vonatjegy)

Németh Lászlóné fejlesztési miniszter jogosnak tartja, hogy a MÁV egyes személyvonatokra gyorsvonati pótjegyet is kér.

Korondi Miklós, a Jobbik képviselője kérdésében több példát is hozott arra, hogy – szerinte jogosan – miért váltott ki nagy tiltakozást a vasúti szolgáltatás jelentős színvonalbeli emelése nélküli burkolt áremelés, az, hogy gyorsvonati pótjegyet fizettetnek személyvonatra, amit a MÁV üzletszabályzata nem is szabályoz. Az ellenzéki politikus úgy véli, az egy nem teljesített szolgáltatás után beszedett díj erkölcstelen és megtévesztő.

A válaszadó fejlesztési miniszter viszont teljesen jogosnak tartja ezt. A személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény szerint azokon a járatokon vezették be a pótjegyeket májusban, amelyek legalább három megyét érintenek, útvonaluk 100 kilométernél hosszabb – írta.

2 óra utazás így is, úgy is

A MÁV a jogszabály definíciói szerint valamennyi járatot besorolta „az elővárosi, regionális vagy az országos szegmensre vonatkozó kritériumok alapján”, az utasok pedig például választhatnak a Budapest és Sátoraljaújhely között közlekedő sebes- és személyvonatok között. „A kétórás Budapest-Sátoraljaújhely sebesvonati ütem mellett ugyancsak kétórás ütemben közlekednek a személyvonatok is szerencsi átszállással Miskolc és Sátoraljaújhely között, amelyekre nem kell pótjegyet váltani.”

Személyvonat ára is lehet gyors

Némethné szerint a „törvény definíciói szerint nem az igénybe vett viszonylat, hanem a közlekedő járat határozza meg a szegmensbe sorolást, így az alkalmazott díjakat is”. A MÁV üzletszabályzatán pedig nincs rés, mert az a menetrenddel együtt pontos információval szolgál arról, hogy kell-e az adott vonatra pótjegyet váltani, és ha igen, milyen mértékben. Az országos eljutást biztosító, pótjeggyel igénybe vehető sebesvonatok mellett több vasútvonalon is közlekednek – a vonal egy szakaszán azonos megállási renddel – pótjegy nélkül igénybe vehető személy- vagy interregionális vonatok – tette hozzá a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik