Belföld

Rákszűrésre küldenék a Mikulást

Menjen a Mikulás vastagbéltükrözésre! - javasolja a Gyógyulj Velünk Egyesület.

Meglepő ötletét a szervezet azzal indoikolja, hogy a Mikulás már betöltötte az ötvenet (jócskán), ezért kora már önmagában is indokolja a vastagbélszűrést, ráadásul túlsúlyos, ami tovább növeli a vastagbéldaganat kockázatát. Az emésztőrendszeri daganatos betegeket képviselő egyesület szerint sok munkája sem ad felmentést a Mikulásnak a szűrés alól, “hiszen a gyerekek jövőre és azt követően is várják, ezért tragédia lenne, ha egy megelőzhető betegség, a vastagbélrák miatt kellene elveszíteni őt”.

Ráadásul a Mikulás sokak számára jó példát mutatna, hiszen az ötvenen túliaknál panaszmentes állapotban is indokolt a vastagbélvizsgálat elvégzése, akár férfi, akár nő az illető – tudatta Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

Az emésztőszervi daganatos sorstársakat – közöttük a vastagbélrákkal és végbélrákkal diagnosztizált betegeket – képviselő civilszervezet minden alkalmat megragad, hogy az egészségeseket, illetve magukat annak gondolókat felszólítsa a szűrővizsgálaton való részvételre.

Évente 9 ezer emberrel közli az orvosa a vastagbélrák diagnózisát, s minden évben 5 ezren meghalnak a betegségben – a legtöbben amiatt, mert túl későn kerülnek orvoshoz – emlékeztet a civilszervezet. További részletes információk itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik