Belföld

Kincskeresés a királyok városában

Orszagalma(210x140)(3).jpg (1)
Orszagalma(210x140)(3).jpg (1)

A gyerekek különféle feladatok megoldásán keresztül ismerhetik meg Székesfehérvár nevezetességeit, szépségeit. Minden negyedik és ötödik osztályos megkapja a Hétvezér Iskola történelmi munkafüzetét.

A Hétvezér Általános Iskola tantestülete a kiadvány összeállításával járult hozzá a 2013-as Szent István Emlékévhez. A munkafüzetet számos, Székesfehérvár nevezetességeit ábrázoló rajz díszíti, melyeket egy pályázat keretében készítettek a hétvezéres diákok.

A legszebb alkotások kerültek be a kiadványba, a többi rajzot egy kiállítás keretében mutatják be az Alba Plazában. A gyerekek a munkafüzet segítségével, valós vagy képzeletbeli séták során fedezhetik fel Magyarország történelmi fővárosának nevezetességeit, szépségeit, eleveníthetik fel tudásukat, vagy szerezhetnek új információkat lakóhelyükről.

„Kijelenthetjük, hogy a munkafüzet hiánypótló, hiszen ilyen magas színvonalú, színes és érdekes kiadvány megjelentetésére még nem volt példa Székesfehérváron. Amikor 2010-ben meghirdettük a Szent István Emlékévet, arra kértük a közösségeket és az intézményeket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. Ezt nagyon sokan meg is tették, sőt, az intézmények általában több programot, rendezvényt szerveztek az Emlékév tiszteletére. A Hétvezér Iskola egy olyan egyedülálló kezdeményezéssel állt elő, melynek eredményét most a kezünkben tarthatjuk. A munkafüzet kiadásával még hangsúlyosabbá válik az Emlékév egyik fő üzenete, hogy szeretünk Székesfehérváron élni, szeretjük ezt a várost, és feladatunk, hogy megismertessük Fehérvárt a következő generációkkal. Ezzel az igényes kiadvánnyal köszöntjük a negyedikes és ötödikes diákokat Mikulás és a közelgő karácsony alkalmából” – hangsúlyozta Cser-Palkovics András polgármester, majd köszönetét fejezte ki a Hétvezér Iskola pedagógusainak és diákjainak.

„Azért tartottuk fontosnak a munkafüzet kiadását, mert kimondottan a negyedikes és ötödikes korosztálynak szóló városismereti könyv eddig nem volt Székesfehérváron. A különféle versenyekre való felkészülést eddig olyan könyvek segítették, melyek szakirodalmi jellegűek, és ismeretanyaguk egy kicsit száraz a gyerekeknek. Mi egy olyan kiadvánnyal álltunk elő, ami kifejezetten a 10-12 éveseket szolgálja, sőt őket is bevontuk a könyv elkészítésébe” – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Lángfalvy Péterné igazgató.

Hozzátette: a kiadvány cselekvésre készteti a diákokat, hiszen a feladatok megoldásához valóban szükséges megtekinteni és megismerni a nevezetességeket. „Ha ismerjük a várost, akkor sokkal könnyebben valljuk magunkénak és sokkal könnyebben meg is szeretjük. Mi erre szeretnénk nevelni a diákjainkat” – hangsúlyozta az igazgató.

A „Kincskeresés a királyok városában” című kiadvány 3200 példányban jelent meg. Holnap délelőtt a városi általános iskolák képviselői ünnepélyes keretek között átvesznek egy-egy füzetcsomagot a Városház téri karácsonyi színpadon, jövő héten pedig valamennyi intézményben megkapják a kiadványt a negyedik és ötödik osztályosok. Elektronikus úton is eljuttatják az iskolákba az anyagot, hogy azt az interaktív táblákon tudják használni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik