Belföld

Kilökték a nénit a trafikból?

Egy soproni bevásárlóközpontban esett a biztonsági őr az asszonynak, miután kártyával akart fizetni.

Az idős néni, elmondása szerint, egy doboz cigarettát szeretett volna vásárolni Sopronban, az Ipar körúton. Jelezte, hogy bankkártyával fizet, mivel készpénz nem volt nála. Az eladó azonban ezt nem engedte arra hivatkozva, hogy 1500 forint alatt nem lehet kártyával fizetni – írja a budapestlight.hu hírportál.

Az idős asszony azt mesélte, hogy amikor a furcsa szabályt firtatta, a trafikos ráförmedt. Ezután a biztonsági őrhöz fordult, hogy tanácsot kérjen, ám az válaszul a kabátjánál fogva rángatta ki az üzletből és az utcára lökte. Az erőszakos kitessékeléstől az asszony elesett és megütötte magát.

Hiába ment a rendőrségre

A néni beszámolója szerint az ott lévő szemtanúk sem segítettek neki, közömbösen nézték végig a jelenetet. Ezután fiával bementek a rendőrségre, hogy feljelentést tegyenek, ám ott azt a választ kapták, nem indítanak eljárást, mivel nem történt bűncselekmény.

A portál megkereste a dohánybolt üzemeltetőjét, de ő nem nyilatkozott a történtekről. Annyit mondott: így próbálják elkerülni, hogy kisebb összegeket ne kárytával fizessenek a vásárlók – olvasható a cikkben.

Öt forintot is lehet kártyával fizetni

A Győr24 szakértőt kérdezett az esettel kapcsolatban. Kiderült: kisebb üzletekben előfordulhat, hogy megszabnak egy alsó határt, mely alatt csak készpénzzel lehet fizetni, ám erre előzetesen mindenképp fel kell hívni a vásárló figyelmét. Ugyanakkor a bankkártyás fizetési rendszer lehetővé teszi azt is, hogy akár csak öt forintot fizessünk ki, így technikailag és jogilag semmi akadálya nem lehetett annak, hogy a néni 1500 forint alatt kártyával fizessen.

Munkatársaink tapasztalata szerint sem Győrött, sem pedig Sopronban nem találkoztak eddig hasonló megkötéssel. Esetenként egy doboz cigarettát vagy akár egy öngyújtó árához is készségesen elfogadták a bankkártyát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik