Belföld

Jövőre kinyithat a Virág cukrászda

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 12. 04. 11:43

A Szeged nevezetességének számító ingatlan már jogerősen is a városé.

Hosszú persorozat végére tett pontot a Szegedi Ítélőtábla szerdán, helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Eszerint a csődbement, a híres cukrászdát üzemeltető cég vezetőjének, György Sándornak 15 napon belül ki kell ürítenie az ingatlant, hogy a város birtokba vehesse.

140 éve cukrászda

A Virág Cukrászdának otthont adó Új Zsótér-ház 1873-ban, a „Nagyvíz” előtt épült. 1874 nyarán a Klauzál tér felőli földszintjén már cukrászda nyílt. 1922-ben a Temesváron nevezetes cukrász – Virágh Géza és testvérei – vásárolták meg és tették híressé a cukrászdát. Az államosítás után neve “Virág” cukrászdára rövidült. Különlegessé teszi az intézményt, hogy a Klauzál tér szemközti oldalán helyezkedik el a Nagy Virág Cukrászdához tartozó Kis Virág. Míg előbbi kényelmes időtöltést kínál, addig az utóbbi inkább a gyors kiszolgálásra helyezi a hangsúlyt, ezzel nyújtva komplex szolgáltatást. Az utóbbi húsz évben a Kis Virágnak csupán a bérleti joga, míg a Nagy Virágnak a tulajdonjoga cserélt gazdát több alkalommal.

A Virág cukrászda 2010-ben zárt be, mert több mint félmilliárdos hiány keletkezett a működés során. Nem volt váratlan a szegedieknek a bezárás, egy alkalommal például kigyúrt, a munkájukat a pólójukon hirdető követelésbehajtók foglalták el az asztalokat.

A csőd után a Szegedi Közgyűlés úgy döntött, hogy ismét városi tulajdonba veszi az ingatlant, de az egyik hitelező, a CIB Bank megtámadta az adásvételi szerződést. A bíróság, az ügyben a város számára született kedvező ítélete ellenére sem nyithatott ki a cukrászda, mert az ingatlanban végrehajtott átépítések és fejleszések miatt György Sándor további pereket indított. A mostani döntés értelmében 2014. januárjában át kell adni az ingatlant a városnak.

Fotó: MTI

A cukrászda újranyitásának időpontja azonban bizonytalan. A városnak bérlőt kell találnia, aki az eredeti tevékenységet megfelelő színvonalon folytatja. Kérdés, milyen állapotban adják át az ingatlant, és a szükséges munkálatok elvégzése, valamint az engedélyek beszerzése meddig tart majd.

És persze kérdés, hogy visszakerül-e a híres Zsolnay-kávéfőző, amely legutóbb egy soltvadkerti cukrászda berendezését díszítette.

Szeged24 Virág-dosszié

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.