Belföld

Itt az egérszezon

Súlyos betegségeket terjeszthetnek a hideg elől beköltöző rágcsálók.

A hideg miatt az eddig a természetben élő rágcsálók – jellemzően az egerek – az emberhez közelebb költöznek táplálék reményében. Testalkatuk miatt a legkisebb réseken is átjutnak és előszeretettel szöknek be a házakba. Gyakran magukat az állatokat nem is, csak az ürüléküket vagy jellegzetes szagú vizeletüket megérezve vesszük észre. Fontos, hogy védekezzünk a hívatlan vendégek ellen ugyanis a rágcsálásukkal okozott károk mellett súlyos betegségeket is terjeszthetnek.


kép: Northfotó

A kártevők ellen úgynevezett véralvadásgátló csalétekkel veszik fel a harcot. Az anyagtól az állat tulajdonképpen elvérzik, s elpusztul – mondta a BEOL kérdésére Győrfi László, a Bogármérnökség Kft. egészségügyi gázmestere. Éppen ezért arra is figyelnek, hogy macskák, kutyák, s más házi állatok ne egyenek a csalétekből. Ezért egyrészt úgy helyezik ki, hogy azt csak a patkányok, egerek és más hasonszőrű társaik érhessék csak el, illetve keserű szert kevernek az anyagba, mely elveszi más állatok kedvét a kóstolgatástól. Arra kért mindenkit, hogy hasonló módon járjanak el, hiszen a méreg kutyákra és macskákra is veszélyes -írja a portál.

A kártevők elleni védekezés megszervezése egyébként általában az önkormányzatok feladata, de fontos, hogy a háztartások, gazdaságok maguk is védekezzenek csapdák és méreg kihelyezésével, valamint rendszeres takarítással, ellenőrzéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik