Belföld

Gyurcsány az egyház minden privilégiumát elvenné

gyurcsany-ferenc(3)(960x640).jpg (gyurcsány ferenc)
gyurcsany-ferenc(3)(960x640).jpg (gyurcsány ferenc)

A DK vezetője szerint Horn Gyulát biztosan a jó szándék vezérelte a vatikáni szerződés megkötésekor, de teret nyitott annak, hogy az egyházak lelkek feletti uralom kiépítésére törhessenek - derül ki a Népszabadságnak adott interjújából.

A Demokratikus Koalíció (DK) tisztább lelkiismerettel teheti tovább a dolgát december tizedike után, mert mindent megtett, amit lehetett a szélesebb összefogás érdekében – mondta Gyurcsány Ferenc a Népszabadság interjújában.

A vatikáni szerződés következményeként egyre több privilégiumot élveznek az egyházak: iskoláik több támogatást kaptak, mint az önkormányzati iskolák, bevételeik nagy része után ma sem kell adózniuk, de a számviteli törvények sem vonatkoztak rájuk – mondta az egykori kormányfő a Népszabadságnak a választási programjukban szereplő intézkedésről. A vatikáni szerződés azonnali felmondása és újratárgyalása kapcsán kifejtette, minden egyházi privilégiumot le kell törni.

A DK elnöke – a lapnak azon felvetésére, hogy Bajnai Gordon azt mondta, az ellenzéki tárgyalások folytatásához vissza kellene állítani a bizalmat, illetve Botka László szocialista választmányi elnök szerint újra lehet nyitni az ügyet – közölte: minden kérdést meg lehet beszélni, ha asztalhoz tudnak ülni és tudnak egymással beszélni.

A lap felidézi, hogy a volt miniszterelnök egy televíziós interjúban az MSZP és az Együtt-PM vezetőit arra szólította fel, hogy december 10-ig kérjék saját fórumaik jóváhagyását az együttműködési tárgyalások újrakezdéséhez.

Gyurcsány Ferenc elmondta: a teljes összefogást akkor is tovább fogja, illetve fogják szorgalmazni, ha felhívására nem kap választ a megadott időpontig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik