Belföld

FBI-ügynökökkel edzettek a győri rendőrök

Az egyenruhások kedden amerikai kollégáiktól sajátíthatták el a legújabb szakmai fogásokat.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság meghívására érkezett a megyeszékhelyre Gregory Shaffer, az FBI közép-európai attaséja és ügynök társa, Jack Martinelli.

A szakemberek a közrendvédelmi és közlekedésrendészeti szakterület munkatársai részére tartottak intézkedéstaktikai tréninget. A délelőtti program során elméleti instrukciókat kaptak a győri rendőrök, majd délután különböző szituációkban sajátíthatták el a legújabb, mindennapi készenlétük során elengedhetetlen fogásokat.

Halálos utcai harcokból okultak

Mind az elméleti, mind a gyakorlati oktatás során egyfajta túlélő mentalitást próbáltam átadni a magyar rendőröknek. Bemutattam például néhány videót, melyen az amerikai kollégáink kerültek utcai harcokba és sajnos nem egy esetben életüket is vesztették az akciókban. Bár tény, hogy az államokban lényegesen több az erőszakos bűncselekmények száma Magyarországhoz képest, önmagában az a tény, hogy ők is egyenruhát viselnek, már célponttá teszi őket” – mondta a Győr24-nek Gregory Shaffer.

Az attasé hozzátette, hogy hazánkban 14 ilyen és ehhez hasonló tréninget tartott már az elmúlt időszakban és minden esetben négy fontos szempontot vázolt a speciális találkozók alkalmával.

A jó rendőr udvarias, de ha szükséges, gyilkolnia is tudni kell

Egy rendőrnek minden esetben udvariasnak, szolgálatkésznek és előzékenynek kell lennie, ugyanakkor készen kell állnia arra, hogy bármikor embert kell ölnie” – hangsúlyozta az FBI-os tréner. „Emellett minden nap tudatosítania kell egy rendőrnek azt magában, hogy lehet, hogy aznap őt ölik meg, vagy éppen neki kell megölnie valakit ha a helyzet úgy kívánja” – tette hozzá Gregory Shaffer.

A győri rendőrök élvezték a különleges kiképzést, mely köszönhető az előadók szakma iránti elhivatottságának is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik