Belföld

50 millióból újul meg a Sóshalmi Iskola

A Sóshalmi Olvasókör nyertes pályázatának köszönhetően korszerűsítik a régi iskola épületét és környékét.

A munkálatok az ősszel már meg is kezdődtek. Amíg az idő engedi a külső helyszíneket, melléképületeket újítják fel. Itt főzőkonyha kerül kialakításra, rendezvényeik alkalmával így modernebb környezetben főhet a leves, rotyoghat a pörkölt. A közelben található emlékmű is új helyre kerül, de az udvar por és sármentesítését is megoldják, mivel a kinti rendezvényeket gyakorta nehezíti az időjárás. Az iskola épületén fűtéskorszerűsítést és nyílászáró cserét végeznek. A benti munkákat a téli időszakra időzítik.

A Sóshalmi Olvasókör az egyik legaktívabb olvasókör. Rendszeres rendezvényeiken mindig több százan vesznek részt.  Ezek közül legkiemelkedőbb az aratóünnep és a szüreti felvonulás, de számos ünnepség, találkozó alkalmával szerveznek programot Sóshalomra. Szoros kapcsolatot ápolnak a székkutasiakkal.

A vidékfejlesztési alap vidéki örökségek megőrzése pályázaton a Sóshalmi olvasókör 49 millió 484 ezer forintot nyert. Ugyancsak ebből a keretből az Erzsébeti Olvasókör a Csomorkányi templom, a Szent István Alapítvány a Téglagyári tanösvény, a Tarjáni Iskoláért Alapítvány a Bodzási úti iskola, az Újkishomoki Olvasókör a Kopáncsi Tanyamúzeum, a Visszhang utcai olvasókör pedig a Papi-féle szélmalom megújítására nyert összesen közel 250 milliót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik