szavazás (szavazás)
Belföld

Tilos a szavazásra buszoztatás

A választók jogosultak más segítségét igénybe venni ahhoz, hogy eljussanak szavazni, de tilos a buszos szállításuk - így módosította a parlament a választási eljárási törvényt hétfőn.

A jogszabály most úgy rendelkezik, hogy a voksolás napján a szavazóhelyiségek bejáratától számított 150 méteren belül közterületen nem lehet kampányolni. Ezt a paragrafust azzal egészítette ki a Ház, hogy a választók jogosultak más segítségét igénybe venni a mozgóurna igényléséhez és a szavazóhelyiségbe való eljutásához. Ám sem a mozgóurna-igénylésre, sem a szállításra vonatkozó nyilvános felhívást nem lehet közzétenni.

Kikötötték azt is, hogy a választókat nem lehet autóbusszal szállítani a szavazóhelyiséghez. Az indoklás szerint ez kizárja a tömeges szállítást mint visszaélést, elősegíti azonban a választópolgárok szabad döntésén alapuló joggyakorlását.

Az Országgyűlés az ötödik alaptörvény-módosításhoz kapcsolódó változtatások között arról is döntött, hogy a közszolgálati média a választási kampány során összesen 470 percben sugározza a pártok hirdetéseit. Az időt egyenlő arányban kell felosztani a listát állító pártok között. A nemzetiségi listát állító szervezetek reklámjait 130 percben teszi közzé a közmédia.

A tízórányi politikai reklám közszolgálati médiaszolgáltatónként (MTV Zrt., Duna Televízió Zrt., Magyar Rádió Zrt.) egyenlő arányban oszlik majd meg. A szolgáltatók a legnagyobb éves átlagos közönségaránnyal rendelkező csatornájukon teszik közzé őket naponta három alkalommal, a 6 és 8, a 12 és 14, valamint a 18 és 20 közötti idősávban. A hirdetések sorrendjét az esélyegyenlőség érdekében naponta változtatni kell.

A jelölőszervezetek a reklám közzétételének idejét maguk választhatják meg, de egy idősávban naponta csak egyszer, legfeljebb egyperces időtartamban tehetik közzé hirdetésüket. A szavazás napján már nem lehet politikai reklámot sugározni.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.