Belföld

Repkednek a milliók a képviselők utazására

utazás (utazás)
utazás (utazás)

Nettó 700 millió forint - ennyit költhet külföldi utakra a T. Ház a közbeszerzési eljárással kiválasztott cégnél.

A parlament a United 4 Bonafini Binder Kft.-vel kötött szeptember végén utaztatási szerződést öt évre, bruttó 900 millió forint erejéig. Hamarabb is elhasználható a keret, csak akkor újra kell szerződnie a T. Háznak – írja a Blikk.

A nyertes cég egyebek közt vállalta, hogy a keret erejéig hivatalos utazásokat szervez, repülő- és vonatjegyeket intéz, igény szerint szállást foglal és gépkocsit bérel külföldön, és úgynevezett VIP-aszszisztenciát is biztosít a Liszt Ferenc repülőtéren a kiutazóknak – derül ki a parlament honlapján közzétett szerződésből.

A cég 24 órában rendelkezésre áll, és mindent, így a repülőjegy módosítását vagy lemondását is vállalta a szerződési összegért. Leszámítva az utasbiztosítást, amit viszont már azon felül, napi nettó 149 forintért „szállít” utasonként.

Rendszeres megrendelő

A megállapodás szerint a kft. évente 450-495 utat, illetve 1200-1320 fő utaztatását garantálja. A kormányzat rendszeres megrendelője a vállalkozásnak. A Külügyminisztériumnak 18 éve intézünk utazásokat, főképp repülőjegyeket, és az elmúlt két évben részt vettünk a többi minisztérium, illetve kormányzati szerv utaztatásában is – erősítette meg a Blikknek Kárpáti Ferenc, a cég egyik tulajdonosa.

Több minisztérium összegzéséből kiderül, hogy utazásokra idén eddig a legtöbbet, mintegy 2,7 milliárd forintot a vidékfejlesztési tárca és háttérintézményei költötte.

A parlamentnek 2009. szeptember közepétől 2013. szep¬tember végéig az OTP Travellel volt utaztatási szerződése, az azonban nem tartalmazott kötelezettségvállalást. Azaz nem rögzítették benne az elköltendő keretösszeget, előleget sem fizetett a T. Ház, hanem utólag fizették ki a számlákat az utazási irodának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik