Belföld

Orbánnal dacol a világhírű magyar

zongora(960x640)(1).jpg (zongora, )
zongora(960x640)(1).jpg (zongora, )

A Fidesz és a Jobbik koalíciója miatt aggódik Schiff András. A világhírű zongoraművész addig nem jön haza, amíg „nem tapasztal újra normális európai állapotokat itt”.

Az Orbán-kormány erőteljes kritikusának tartott művész Friderikusz Sándornak egy telefoninterjúban mondta el, hogy 2010 óta nem járt Magyarországon, de a hazai eseményeket baloldali érzelműként magyar orgánumokból követi, mert Magyarországot tartja hazájának. Ugyanúgy mélyen szereti, mint anyanyelvét. Ugyanakkor, ha a magyarországi beszédek egy világnyelven hangoznának el, abból világbotrány lenne – tette hozzá.

Fotó: MTI/Révész Tamás

Demokrácia és fasisztaveszély van

Schiff András pozitívnak tartotta, hogy demokrácia van, hiszen nem jöhetett volna létre vele az interjú, ha diktatúra lenne, arra a kérdésére, hogy fasisztaveszély van-e, mégis igennel válaszolt. Szerinte csak egy lépés, hogy Horthy után Szálasinak is szobrot emeljenek. Amíg Radnóti könyveit égetik, nem jön Magyarországra. Akkor térne szívesen haza, ha a társadalomban egyértelmű lenne, hogy “ilyen dolgokat nem csinálunk”.

Hiába hívta Orbán

A felújított Zeneakadémia megnyitására nyomtatott meghívót kapott a miniszterelnöktől, de ez sem ingatta meg, továbbra se jön Magyarországra. Pedig honvágya van, hiányoznak barátai, ismerősei. Orbán Viktort nem ismeri személyesen, de “rendkívül pragmatikus, rendkívül karrierista” embernek tartja. 1989-es beszéde a Hősök terén óriási hatással volt rá, de azóta óriási metamorfózison ment át a Fidesz elnöke, mindent az ő nyakába varrni azonban szerinte ugyanolyan óriási tévedés, mint Orbán és Gyurcsány közé egyenlőségjelet tenni. Schiff az őszödi beszédet őszinte helyzetértékelésnek nevezte.

Fidesz-Jobbik koalíciótól tart

Laikusként úgy ítélte meg, hogy 2014-ben nem bukik meg az Orbán-rendszer, de egy jobbra tolódástól nagyon fél, mert a Jobbik egyáltalán nem elhanyagolható tényező. Azt ugyanakkor elképzelhetőnek nevezte, hogy ha a Fidesz nem kap olyan többséget, mint legutóbb akkor esetleg nyit Jobbik felé. Szerinte a magyar társadalom adós szembenézéssel a múlttal, sokszor bagatellizálják, heroizálják Horthy és Szálasi személyét, pedig a náci bűnöket összemosni a szovjet terrorral szerinte „borzalmas bűn”.

Nobel-díjas állt ki Schiff mellett

Két éve nyilatkozatban állt ki a zongoraművész mellett három neves osztrák író, köztük a Nobel-díjas Elfriede Jelinek. “Schiff András bírálóan nyilatkozott hazája kormányáról és ezért azt kellett hallania Orbán Viktor egy közeli munkatársától, hogy a jelek szerint nem gyilkolták meg elég elődjét. A jelek szerint a kormány eltökélt abban, hogy behozza az elmulasztottakat. Ez felfoghatatlan, ez botrányos, ez felháborító – ez a realitás” – írta Jelinek, Peter Turrini és Michael Scharang a közös nyilatkozatban. Ezzel arra reagáltak, hogy a Die Welt című német napilap idézte Bayer Zsolt publicisztikáját, amely “alig leplezett antiszemita kódolással” keltett hangulatot “a Kohnok” ellen, élesen bírálva Schiff Andrást éppúgy, mint Nick Cohent, a The Guardian újságíróját és Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti képviselőt. A  szöveg abban a mondatban csúcsosodott ki, hogy: “Sajnos nem sikerült mindegyiket nyakig elásni az orgoványi erdőben”. “Ez nyilvánvalóan jelképes halálos fenyegetés. Nem reszketek. De komolyan veszem, mert komolyan gondolják” – idézte akkor a zongoraművészt az osztrák hírügynökség.

Jön az Aranymedál

Kurtág György zeneszerző mellett idén Schiff Andrásnak ítélte idén Aranymedálját a 200 éve alapított londoni Királyi Filharmóniai Társaság. A nemzetközi zeneélet egyik legrangosabb kitüntetését december elsején adták át Kurtág Györgynek és december 21-én Schiff Andrásnak a brit fővárosban. A kitüntetéssel a magyar zongoraművész olyan kiemelkedő muzsikusokhoz csatlakozik, mint Sir Simon Rattle, Dame Janet Baker, Daniel Barenboim, Mitsuko Uchida, Thomas Quasthoff, Sir Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt, Alfred Brendel, Plácido Domingo, Pierre Boulez és Claudio Abbado.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik