Belföld

Atomot kapott Orbán

horvath(960x640).jpg (horváth)
horvath(960x640).jpg (horváth)

Kiugrott NAV-os telepedett mellénk a folyosón, míg odabenn megdicsőült Hoffmann Rózsa, Kövér pedig kapitulált Mesterházy előtt. Mindenki a Jobbikba tart? Üdv a t. Házból. Percrőlpercrézünk.

16.29 Fejjel tessenek bólintani!

“Kérem képviselő urat, bólintson a fejével!”

A levezető elnöktől, Lezsák Sándortól halljuk a fönti mondatot. A nap e sokadik redundáns képét távozással reagálja le a képviselők zöme.

 

16.27 Orbán szedelőzködik

Megy.

 

16.26 Atomot kap Orbán

Atommal búcsúztatja a mai üléstől a miniszterelnököt az LMP-s Szél  Bernadett, aki kifogásolja, hogy  Orbán külföldön többször is a paksi erőmű bővítéséről beszélt, miközben idehaza nem kommunikál az ügyben.

Orbán Szél figyelmébe ajánlja, hogy az Országgyűlés már 2009-ben határozatot hozott – méghozzá kilencvenöt százalékos többséggel – a magyar atom erősítéséről.

Szél szerint viszont a Ház csupán a lehetséges bővítés “felmérésére” kapott felhatalmazást. Az LMP-s politikus arra hivatkozik, hogy a magyarok kétharmada nem akarja a paksi bővítést.

Zárásul ismét itt egy történelmi pillanat: Orbán az unió energiastratégiájába takarózik, miszerint a jövőben a jelenleginél több atomvillamosáram dukál a kontinensnek.

 

16.15 Orbán laborhasonlata

Volner János (Jobbik) azzal vádolja Orbánt, hogy a közmunka révén manipulálja a foglakoztatási statisztikákat.

Orbán szerint a közmunkaprogramban “írni, olvasni, alapvető civilizációs funkciókra tanítják” a résztvevőket. “Vessünk számot a realitásokkal, ezek az emberek nem fognak laboratóriumokban fehér köpenyes munkát végezni” – így a miniszterelnök.

 

16.08 Kocsis Máté a Jobbikba tart?

“Kocsis Máté, a Jobbik, akarom mondani a Fidesz kommunikációs igazgatója” – így freudolta el magát Vona Gábor.

Már mindenki?

 

16.03 Áfaboxol a miniszterelnök

A szocialista Gőgös Zoltán élelmiszer áfa-csökkentést akar, a kormányfőnek ez alapvetően nincs elllenére, de csak akkor hajlandó rá, ha lesz pénz. Pénz pedig nincs, így aztán marad a huszonhét százalékos közsarzsi a marhaparizeren.

Fotó: MTI

15.59 Kizavarták Horváthot a patkóból

Szegény Horváth ismét a folyosón, innen nézi az azonnalikra válaszoló Orbánt.

Előbb a sajtópáholyból tessékelték ki, majd a szakértőiből, miután nem tudott felmutatni sem szakértői, sem újságíró igazolványt.  Idekint azon mérgeskedett, hogy bezzeg, amikor pár hónapja a fideszes Révész Máriusz vendégeként érkezett, senki szemét nem szúrta a jelenléte.

 

15.53 Szófüzér szökken

“Hivatalos nem cselekvések jöttek létre” – e szófüzér Vágó Gábor szája kerítésén szökken elő a NAV-os botrány, valamint  az ellenzék által remélt vizsgálóbizottság ügyében.

“Az a kérdés, ki ellenőrizze az ellenőröket?” – szól a kérdés formájában megfogalmazódó orbáni válasz. És hát ki más ellenőrizné, mint az Állami Számvevőszék? Mindezen túl a kormányfő kijelenti: “Aki adót csalt, annak börtönben a helye”, pártállástól, minden egyéb körülménytől függetlenül.

Ami pedig a vizsgálóbizottságot illeti, rendőrségi és ügyészi vizsgálat után jöhet csak a politikai felelősségre vonás.

 

15.44 Vona az amerikai lehallgatásokkal revolverezi a miniszterelnököt

A Jobbik elnöke vizsgálóbizottságban elemezné az amerikai lehallgatások magyarországi vonatkozását. Erről a kormányfő korábban már beszélt párszemközt a frakcióvezetőkkel. Most azt mondja, ő is támogatja a vizsgálóbizottság létrejöttét, s kéri Vonát, hagyja a kellő számú aláírás összegyűjtését az abban potens Fidesz-KDNP-re.

Vona mindenre érvényes konklúziója: Magyarország gyarmat.

Orbán viszonválasza: “Rogán Antal nevében is vállalom, hogy a vizsgálóbizottság feláll.”

 

15.39 Orbán megjött, övé a szó

Orbán szólal meg, a szocialista Lukács Zoltán kérdésére válaszol, egy tatabányai cég a téma – Orbán lepattintja Lukácsot, javasolja képviselőtársának, hogy inkább az illetékes miniszternél érdeklődjön az ügyben.

Fotó: MTI

15.17 Budai világrekordot dönt

Odabent a patkóban Budai államtitkár ismét megdönti az egyetlen perc alatt elhangzó “tiszteltképviselőtársaim” kifejezés darabszám rekordját.

Eközben idekint Horváth Andrástól megtudjuk, hogy az általa kirobbantott botrány miatt szerinte nincs esélye visszakerülni az adóhatósághoz (ezen speciel nem lepődünk meg), sőt adótanácsadóként sem rúghat labdába. Miért is? Hát mert utóbbi szakma képviselőjeként sem illik fumigálni a hivatalt.

Azért Gaudién kívül még tessék beszerezni pár telefonszámot.

 

15.13 Cimbik lettek

“Hívjál, ha bármi van!” – így köszön el Gaudi-Nagy Horváth Snowden Andrástól.

Dúsul hát Horváth parlamenti portfoliója, aki az imént még arról beszélt nekünk, hogy mostanáig kizárólag Ángyán József “Tisztesség és emberség” néven futó szervezetével volt közéleti kapcsolatban.

 

15.09 Horváth jobbikol

Elnézve bal vállunk fölött, azt látjuk, korpuszunktól mintegy százhatvan centiméterre a jobbikos Gaudi-Naggyal cserél telefonszámot Horváth úr. “Te vagy a magyar Snowden!” – így biztatja őt a politikus.

 

15.06 Horváthozunk a pauzában

Horváth Andrással együtt várjuk várjuk Orbán eljövetelét, nem éppen ádventi hangulatban.

A mindenkinek előzékenyen nyilatkozó exnavos nem bánna, ha politikusi karrierre cserélhetné a minap elbukott adóellenőri létet. Volt ő már közélő, még 1990 és 1994 között a Fidesz narancsszínében önkormányzati képviselősködött a tizedik kerületben. De már akkor sem bírt magával: néhány társával együtt 1993-ban kilépett a pártból, s szakadár frakciót alapított.

 

14.59 Az interpellációt ellógta Orbán

…mert megtehette. Azonban negyed négy körül már a teremben a helye, hiszen azonnali kérdést csak háromszor lehet halasztani, negyedjére állni kell a sarat – s hát ez már a negyedik hét.

 

14.14 Cserélnek a szocik: Mandur le, Kránitz be

Rapid intermezzó: új tagot köszönt a Ház.

Mivel Mandur László a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának lett tagja, egy füst alatt lemondott képviselői mandátumáról. Mandur tagsága a közszolgálati média működését felügyelő testületben 2019 őszéig tart.

Helyére Kránitz László érkezett a törvényhozásba. Isten őt úgy segélje.

 

14.08 Rogának más jut róla eszébe

Rogán Antalnak az jut eszébe a NAV-os botrányról, hogy a most oly hangos ellenzéki képviselők nem álltak a multikat szuttyogató kormány mellé, amikor az extraadókkal sújtotta a nagy külföldi cégeket. Barokkosan redundáns gondolatmenete végén oda lyukad ki a Fidesz frakcióvezetője, hogy tessék támogatni a januártól életbe lépő ingyenes készpénzfelvételt.

 

13.52 Mesterházy Kövérrel bizniszel

Mesterházy Attila is a navozik, akkora lendülettel, hogy kifut a rendelkezésére álló időből, részben amiatt, hogy felszólalását kormánypárti hörgések szakítják félbe. Kövér levezető elnök takkra lekapccsolja a frakcióvezető mikrofonját, mire Mesterházy apellál. S lássunk csodát, hoffmanni jóság szellemi szállja meg a házelsőt, s ád még tíz másodpercet az ellenzéki vezetőnek. Bravó!

13.44 Horváth: Veszélyben az életem

A túrót a karzaton! Leült mellénk a folyosón, mármint Horváth úr, s kibökte: úgy érzi, veszélyben az élete. Persze tett óvintézkedéseket, de hogy ez saját szervezésben, netán külső segítséggel valósul meg, arra nem adott választ.

Az emberi szálat felvéve jutunk odáig, hogy Horváth András “jól alszik”, különösen azóta, hogy a nyilvánosság elé tárta állításait a központilag vezérelt korrupcióról.

Horváth úr most már tényleg a karzaton.

Fotók: Berecz Valter

13.39 Horváth a karzaton

A most beszélő Schiffer Andrástól tudjuk, hogy a parlamenti patkó karzatán ma ott ül a kigrott NAV-os, Horváth úr.

Schiffer laza csuklómozdulattal összebajnaizza Orbánt, s összeorbánozza Bajnait: állítja, az adóhatóság szervezeti leépítése még a Bajnai-kormány idején kezdődött.

 

13.34 Célra tartunk

Na, fél óra kellett, hogy elérkezzünk a nap témájához, a NAV-os botrányhoz. Bemelegítésként a jobbikos Gyöngyösi Márton vádolja a korrupció támogatásával a kormánypárti képviselőket. Válaszul Szatmári Kristóf államtitkár tisztánlátást remél annak eredményeként, hogy az ügyészség vizsgálódik, s maga a NAV is feljelentést tett. Majd kerek mondatokban azt írja körül, hogy vélhetően nincs itt semmi baj, s igazából az a Horváth András nevezetű ember, aki borította a bilit, sosem volt tűzközelben.

 

13.23 Hoffmann dicsérete

Őrület, ami itt zajlik: mindenki az oktatási államtitkár asszonyt dicséri.

Azzal váltotta ki e paranormális reakciót Hoffmann Rózsa, hogy beszámolt a középiskolások kötelező közösségi munkájáról. “Csináljuk jól, és akkor mindenki épülését fogja szolgálni” – így a szocialista Hiller István. “Sikeres, pedig tartottak tőle a tanárok és a diákok is” – trompfol Talabér Márta a Fideszből. “Elismerésünket kell kifejezni” – szól a jobbikos Dúró Dóra. “Hadd gratuláljak” – mondá az LMP-s Szél Bernadett, kit azon nyomban Harrach Péter kopíroz.

Ámulat.

 

12.59 Orbán a hétfejű ellen

Jó, persze, kicsit átverős a cím, illetve mondjuk inkább kattintékonynak, mert azért nem járunk túl messze az igazságtól.

Ismét oly nap virradt, amikor percrőlpercrézzük a t. Ház tevékenységét, ugyanis ma tiszteletét teszi a miniszterelnök a törvényhozásban, válaszol interpellációkra, azonnali kérdésekre. Összesen hét darabra – hát ezért az a hétfejűzős cím.

Egyelőre szinte üres a terem, a legintenzívebben az LMP-s Schiffer András mozog, a zöm a mobilját izélgeti.

Mire is számítson a kormányfő? Interpellációban először Mile Lajos (LMP) érdeklődik nála a pár hete a sajtót kitöltő NAV-botránnyal (jó, a sajtó politikai részét, a barátokköztöseknek nincs mitől tartaniuk). Aztán némi pauza következik, mármint Orbán szempontjából, és azonnaliként az alábbiak prezentálják az ellenzéki sárkány maradék hat fejét.

Lukács Zoltán (MSZP) „Vizsgál-e a vizsgáló?” címen áll elő szóismétlés gyanús verbális dolgozattal, a Jobbik-vezér Vona Gábor „Hová lett a lendület?”-tel robbant, az LMP-s Vágó Gábor (ki Petőfire hajaz, katt) a „Hogyan csaltak el 1000 milliárdokat a legnagyobb adózók?” kérdéssel homorít.

A szoci Gőgös Zoltán a „Mikor látja be miniszterelnök úr, hogy a 27 százalékos áfa csak a bűnözőknek tetszik?” címet választotta, Volner János (Jobbik) mondandója pedig a „Miért veri át az embereket a foglalkoztatási adatok statisztikai manipulálásával a kormány?” vezérfonalra fűződik fel.

Végül, de nem utolsósorban a zöld Szél Bernadett „Miniszterelnök úr, hogyan kell értenünk azokat a kijelentéseit, amiket hazai nukleáris fejlesztési tervekkel kapcsolatban a nemzetközi színtéren tett?” kérdése hoz majd hazának atomi miniszterelnöki választ.

Izgulunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik