Belföld

Magyar királyi városok egy kiállítás képein

nemzeti-emlekhely(1)(960x640).jpg (nemzeti emlékhely)
nemzeti-emlekhely(1)(960x640).jpg (nemzeti emlékhely)

Magyar királyi városok címmel Antall Péter és Gedai Csaba fotóiból nyílt kiállítás a Régi Vármegyeháza épületében.

A Székesfehérváron, Esztergomban, Veszprémben, Visegrádon és Budapesten készült fényképeket bemutató tárlat pénteki megnyitóján részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Cser-Palkovics András polgármester.

“A királyi városok nemzeti büszkeségünket emelik”

Az Antall Péter és Gedai Csaba fotóiból válogatott, Buda, Visegrád, Esztergom, Veszprém és Székesfehérvár építészeti örökségét bemutató tárlat megnyitóján Semjén Zsolt hangsúlyozta: egy nemzet számára kulcsfontosságú, hogy ismerje történelmét, hiszen létszámában is csak akkor tud megmaradni, ha minden egyes tagját eltölti az a büszkeség, hogy érdemes ehhez a nemzethez tartozni.

„Királyi” fotókiállítás

Hozzátette, hogy hazánk 1100 éves történelmében számtalan kiemelkedő személyiség volt, de egyik sem mérhető Szent Istvánhoz, aki “az akkor százéves Magyarországból államot, európai királyságot, birodalmat alapított”. A fotókon megörökített momentumok, építészeti örökségek István király személyén keresztül összekötődnek és az egészséges patriotizmushoz, lokálpatriotizmushoz is hozzájárulnak.

Semjén Zsolt szerint Szent István nélkül ma a magyarság nem létezne, hiszen a hunok, az avarok és a besenyők is eltűntek a történelem viharaiban, pedig nem volt rosszabbul szervezett államuk. “Nekünk viszont volt egy olyan uralkodónk, aki a kereszténység fundamentumára építette fel a magyar államot” – mondta.

A kiállításról megjegyezte, hogy az alkotók képei “csupasz valóságukban is hirdetik több mint ezeréves kultúránkat, örökségünket, amire büszkék lehetünk ma is”.

Megelevenedik a magyar történelem

Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a fotókat látva történelmünk egésze lepereghet a látogató szemei előtt, miközben az elmúlt másfél évtizedben bekövetkezett sok-sok változás is jól kivehető rajtuk.

Példaként említette a korábban a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely fölé emelt alumínium tetőt vagy az esztergomi Mária Valéria hidat, amely a fotókon még romos állapotban látható.

Az MTI érdeklődésére Antall Péter elmondta: Gedai Csabával hét könyv elkészítéséhez járultak hozzá fotóikkal. A tárlat anyagául szolgáló fényképek egy 1999-ben kiadott, a magyar királyi városokat bemutató kötetben jelentek meg.

A magyar királyi városok közül már csak Visegrádon nem voltak láthatók hagyományos, filmes technikával készített képeik – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik