Belföld

Durvul a szmoghelyzet

szmog (szmog)
szmog (szmog)

Több nagyvárosban is magas a levegő szennyezettsége. Miskolcon mérték a legrosszabb adatokat.

Míg a Dunántúlon kedvező a helyzet, addig keleten és különösen északkeleten igen magas értékeket mértek a műszerek – közölte a legszennyezes.hu. Az aktuális adatokat az ÁNTSZ honlapján is követni lehet,

A legrosszabb a helyzet Miskolcon, ahol a Búza téri állomáson tegnap a szmogriadó riasztási fokozatát is meghaladta a szálló por koncentrációja (102 mikrogram/m3).

Debrecenben és Nyíregyházán is meghaladta az egészségügyi határértéket a szálló por koncentrációja: Debrecenben az egészségügyi határérték 134 százalékát, Nyíregyházán a 130 százalékát mérték.

A fővárosban a Gilice téri állomáson a határérték 120 százalékát mérték a műszerek, a Kőrakás utcai mérőállomáson kevéssel a határérték felett alakult a koncentráció.

Ezért káros és ezért magas

A szálló por rövidtávon nehézlégzést, köhögést okozhat, izgatja a nyálkahártyát, és növelheti az asztmatikus, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések számát.

A téli időszakban a lakossági fűtés igen nagy mennyiségben bocsát ki a légkörbe szilárd szennyezőanyagokat. Ráadásul a mostani meteorológiai feltételek kedvezőek a légszennyező anyagok felhalmozódására. A Kárpát-medencét hideg levegő tölti ki, és az esti-éjszakai órákban igen erős a lehűlés. A magasabb légrétegekben ezzel szemben nulla fok körüli hőmérsékletek vannak.

Normális esetben a talajközeli légrétegekek melegebbek, és innen a meleg levegő felfele száll, így felhígul a talajközeli szennyezett levegő is. Ha azonban a magasban a levegő melegebb, ez a légcsere gátolva van, felhalmozódnak a légszennyező anyagok, mint jelenleg is.

A hét elején átmeneti javulás várható, mert hidegebb levegő érkezik a magasabb légrétegekbe, és erősödik a szél. Keddtől azonban ismét melegebb levegő érkezik a magasba, és várhatóan csütörtökig kedvezőek lesznek a feltételek a magas légszennyezettségi helyzetek kialakulására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik