Belföld

Civil advent Esztergomban

A magukat Térieknek nevező csoport tagjai hetek óta csinosítják a város főterét az ünnepre készülve.

Előbb a lakatlan házak külsejét tették rendbe, majd a héten elkészítették az esztergomiak adventi koszorúját is: fenyőágakból fonták a barokk Szentháromság szobor köré. Szombaton kora este pedig a Belvárosi Templom plébánosa, Harmai Gábor megszentelte és meggyújtotta a Széchenyi téren a város adventi koszorújának első gyertyáját. Az ünnepségen a templom kórusa énekelt, majd a hívek által készített koszorúkat is megszentelte az atya, végül pedig forró kakaóval kedveskedtek az összegyűlteknek.

Bolhapiac

Vasárnap délelőtt azután benépesült a polgármesteri hivatal gyönyörű épületének árkádsora is, lehetett adni, venni. A bolhapiac árusai karácsonyig minden vasárnap kipakolják portékáikat, hogy akár pár száz forintért új gazdára találjanak a már megunt holmik.

Rövid vásár bódék nélkül

Heteken át vitázott egymással a városháza és az ellenzék arról, hogy helyes volt-e néhány héttel a karácsonyi ünnepek előtt elbontatni és elszállíttatni a Széchenyi téren évek óta kihasználatlanul álló és egyre rosszabb állapotba kerülő fabódékat. A kétkedők attól tartottak, emiatt nem lesz semmilyen ünnepi program a főtéren, a város vezetői meg úgy látták, hogy épp ezek az üres faházak rontják el a hangulatot. A bódék mentek, és karácsonyi vásár is lesz, igaz rövidített menetben.

Programok

A rendezvényt december 18-22. között 4 naposra tervezik a Széchenyi téren. Az előzetes programban Piramis és Marót Viki koncert, óvódások, iskolások ünnepi műsorai szerepelnek. A polgármesteri köszöntő december 20-án, 19 órakor tartják, az utolsó adventi gyertyagyújtásra pedig december 21-én, 17 órakor várják z esztergomiakat.

Fotó: Szerda Magazin

Ajánlott videó

Olvasói sztorik