Belföld

Pintérék legyőzték a mínusz 30 fokot

Pénteken gyakorlatozott a belügyminisztérium, amikor Magyarországot mínusz 30 fokos hőmérséklet napi 25 centiméteres hó óránként 100 kilométeres szél érte. A gyakorlat sikeres volt, az SMS-küldő rendszert azért fejlesztenék.

A három napon át tartó gyakorlat lényegének a Pintér Sándor belügyminiszter azt nevezte, hogy emeljék az egységek tudásszintjét, fenntartsák a fizikai állapotát és megőrizzék az irányítókészségét.  Pintér Sándor szerint a gyakorlatot ugyan még ki kell elemezni, de az első jelentés szerint a kritikus helyzetet megoldották, senki sem hűlt ki az ország útjain, a célkitűzéseket elérték.

Három alkalmatlan hókotró volt

A szerdán kezdődött gyakorlatnak voltak olyan elemei is, amelyek nem egy képzelt szituációhoz kötődtek. Példaként azt említette, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai az autópályák területén dolgozó hóeltakarító egységeket ellenőrizték, felmérték a gépparkot, és mindössze három gépjárművet találtak alkalmatlannak az elvégzendő feladatra. Hozzátette: ezt a feladatot Hende Csaba honvédelmi miniszter vezetésével a honvédségnél is megkezdték.

Volt már váratlan hóesés

A pénteken végrehajtott feladat a kormányzati koordinációs bizottság gyakorlata volt, amelyen egy elképzelt helyzetet modelleztek. E szerint egy, már Nyugat-Európán keresztül végigsöpört ciklon érte el Magyarországot, mínusz 30 fok a hőmérséklet, napi 25 centiméter hó hullik és 100 kilométeres óránkénti sebességű a szél. A rendkívüli időjárás miatt forgalmi akadályok, balesetek, ellátási nehézségek, áramkimaradások történnek.

A miniszter a gyakorlat tapasztalatai alapján megfelelőnek nevezte a különböző szervek közti információáramlást és a tárca épületében, a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban bemutatta milyen új eszközökkel dolgoznak. Pintér Sándor szerint olyan új technikáról van szó, amely világszínvonalon is megállja a helyét. A fejlesztésekre mintegy 200-250 millió forintot fordítottak a pénzügyi kereteik átcsoportosításával.

Az SMS-küldési rendszert is fejlesztenék

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője az új technikai eszközöket korszerűnek nevezte, amellyel – mint fogalmazott – valamennyi kritikus helyszínt kamerákkal tudják figyelni. Úgy vélte, minőségi és mennyiségi változást jelentenek a fejlesztések és további eszközöket kapnak a jövő héten, például terepjárókat.

A tájékoztatásról szólva azt mondta: az SMS-küldési rendszer fejlesztésével szeretnék elérni, hogy veszélyhelyzet esetén egy-egy területre eljussanak a személyre szabott információk. Nagyon fontosnak nevezte, hogy az emberek időben hiteles információkhoz jussanak, hogy szükség esetén a családjuk és a vagyonuk biztonságáról ők maguk is tudjanak gondoskodni. Ismertette: a katasztrófavédelemnek van Facebook-profilja is, továbbá van egy olyan alkalmazás is okostelefonokra, illetve tabletekre, amely helyszínmegjelölés alapján ad hiteles információkat.

Pintér Sándor arra az újságírói kérdésre, hogy elemezték-e a tavaszi hóhelyzetet, azt mondta: megnézték melyek voltak azok a gondok, amelyek leginkább akadályozták a munkát és az információáramlást emelte ki, de mint mondta, ezt sikerült teljes mértékben megoldani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik