Belföld

Pécs: 1,5 milliárd, Nemeskeresztúr: 52 ezer

Pecsi-szekesegyhaz(960x640)(1).jpg (székesegyház, )
Pecsi-szekesegyhaz(960x640)(1).jpg (székesegyház, )

Több mint 30 milliárd forintot oszt szét az önkormányzatok között az állam. Nagy különbségek vannak a megítélt összegek között.

Összesen 30 milliárd 466 millió forintot kap 1875 önkormányzat a működőképessége megőrzésére – jelentette be Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.Az érintett települések szeptember 30-áig pályázhattak a többletforrásra a tárcánál, részletezve, hogy milyen jellegű fizetési nehézségük van.

A pályázatra 1890 önkormányzat jelentkezett 76,1 milliárd forint forrásigénnyel, összesen 23 problémát megjelölve. Az igények egy része indokoltatlan volt, a másik része pedig jórészt adósságtörlesztéshez kapcsolódott – mondta Tállai András, emlékeztetve, hogy az állam jövőre átvállalja az önkormányzatok fennmaradó tartozásait is.

Másfél milliárdtól 52 ezerig

A támogatott önkormányzatnak hétfőn utalják el a megítélt összeget. Pécs jár a legjobban: Baranya megye székhelye 1,5 milliárd forintot kap. Miskolc 1,1 milliárd forintban részesül, Dunaújváros, Salgótarján és Vác pedig 700-700 millió forintot kap. A legalacsonyabb összeget, 52 ezer forintot a Vas megyei Nemeskeresztúrnak utalják.

Idén eddig csaknem 50 milliárd forint működési többlettámogatást kaptak az önkormányzatok, a források elegendőek arra, hogy minden település tartozásmentesen le tudja zárni a 2013-as évet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik