Belföld
Szegedi mobil partfal (szeged, mobil partfal, tisza)

Ilyen lesz a szegedi mobil partfal! – FOTÓK

Kunstár Csaba
Kunstár Csaba

2013. 11. 29. 12:00

SzegedenaSzeged S-H-K 2013 Konzorcium (SWIETELSKY Magyarország Kft. HÍDÉPÍTŐ SPECIÁL Kft., KÖTIVIÉP’ B Kft.) végzi a partfal kivitelezési munkálatait, az építést 2015. május 29-ig be kell fejeznie.

A beruházás költségeiből 1,5 milliárd forintot az unió és a központi költségvetés fedez, a 710 millió forintnyi önerő csökkentésére az önkormányzat 318 millió forint kiegészítő támogatásra nyújtott be igényt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez – közölte a polgármester.

Botka László emlékeztetett rá, a legutóbbi, 2006 húsvéti, 1009 centiméteres szinten tetőző árvíz alkalmával bebizonyosodott, hogy az 1880-as években emelt, majd az 1970-es években felújított belvárosi partfal a következő évtizedekben nem lesz képes ellenállni az egyre magasabb vízszinteknek. A védekezés során a legkritikusabb pillanatok azok voltak, amikor a régen elfeledett közműcsatornák mentén komoly szivárgások alakultak ki.

A Swietelsky Magyarország Kft., a Hídépítő Speciál Kft. és a Kötiviép’ B. Kft. alkotta konzorcium a mintegy 2,1 kilométeres gátszakaszon az útszinthez képest 3-4 méteres mélységig szivárgás gátló résfalat épít, a régi támfal előtt pedig teljesen új, vasbeton köpenyfalat emelnek. A mentett oldalon szivárgórendszert alakítanak ki, a járdaszintet pedig megemelik. A beton mellvédet részben visszabontják, a megmaradó szerkezet tetejére pedig 60 és 120 centiméter magas mobil árvízvédelmi fal kerülhet.

A Németországban és Franciaországban már sikerrel alkalmazott megoldás lényege, hogy az egymástól háromméteres távolságba fém oszlopokat szerelnek fel, amelyek közé gumitömítéssel ellátott fémprofilok kerülnek. A magassági hiányok megszüntetése érdekében a gát alsó szakaszára 60, középső szakaszára 120 centiméteres mobil fal kerül, amelyet szükség esetén 24 óra alatt összeállíthatnak az árvízvédelmi szakemberek.

Székely Csaba, a Swietelsky Magyarország Kft. környezetvédelmi és vízépítési ágazatának igazgatója elmondta, a szintén a cég által Szentendrén épített mobilgátrendszer a tavaszi dunai árvíz idején már a műszaki átadás előtt is tökéletes védelmet nyújtott a településnek.

A szakember hangsúlyozta, bár megbontják a jelenlegi védműveket, de átmenetileg sem lesz olyan időszak, amikor a város biztonsági helyzete rosszabb lenne a jelenleginél.

A város az útlezárásokat, korlátozásokat és a projekttel kapcsolatos friss információkat a www.szegedipartfal.hu honlapon teszi közzé.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.