Belföld

Feljelentik a libákkal tüntetőket

liba(960x640)(1).jpg (liba, )
liba(960x640)(1).jpg (liba, )

A Bajnai Gordon ellen állatokkal demonstrálóknak állatkínzásért kell felelniük.

Állatkínzás miatt ismeretlen tettes ellen fogalmazott meg feljelentést Helmeczy László ügyvéd, a nyírbátori székhelyű, 6-os számú választókerület Együtt-PM színeiben induló jelöltje – számol be róla a Népszabadság.

A lap pénteki cikke szerint az ügyvéd azt nehezményezi: egyre gyakoribb, hogy bizonyos tüntetéseken “láthatunk pórázon vezetett libát, összekötözött szárnyú és lábú libákat a nyakukon szorosra húzott masnival, sőt az sem ritka, hogy ezeket a szerencsétlen jószágokat gágogásra kényszerítik”.

Fotó: MTI / Balázs Attila

Az ügyvéd feljelentésében kitért egy közelmúltbeli esetre is. “2013. november 21. napján Nyírbátorban a Bajnai Gordon és az ellenzéki képviselőjelöltek érkezésére váró személyek több libát összekötözve, azokat sanyargatva, tollaikat, végtagjaikat összeszorítva gágogásra bírtak. (…) A Btk. szerint aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, vétséget követ el. A libák sanyargatása az állatvédők szerint már a kényszertömés esetén is alkalmas az állatkínzás megállapítására.”

Helmeczy László a lap szerint azzal zárja a feljelentést: ha ezt az esetet a törvény szigorának megfelelően tisztázzák a hatóságok, “talán meg lehet állítani a választásokig tervezett állatkínzások sorozatát”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik