Belföld

Egy éves a Konfuciusz Intézet Szegeden – fotók

Jójárt Dániel
Jójárt Dániel

2013. 11. 29. 11:54

Egy éve alakult a kínai kultúrát és nyelvet népszerűsítő Konfuciusz Intézet Szegeden.

„Az intézet létrehozásának az elsődleges célja, hogy megismertessük a szegediekkel, valamint az egyetemen tanulókkal a kínai nyelvet és a kultúrát” – mondta el még 2012-ben, szegedi látogatása során a Szeged24-nek Gao Jian. Ez azóta is folyamatosan működik, hiszen egy éves a Konfuciusz Intézet.

Mint azt korábban megírtuk, 2012. augusztus elején Csang Feng (Zhang Feng) a Sanghaji Nemzetközi Tudományok Egyetemének rektorhelyettese és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora aláírták a szegedi Konfuciusz Intézetről szóló megállapodást a Parlamentben.

A Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban) a 2000-es évek elején feladatául kapta, hogy kínai kulturális intézetek hálózatát építse ki szerte a világban. Mára már csaknem 400 önálló Konfuciusz (ókori kínai bölcs) Intézet működik a világban. A szegedi intézet a Hanban támogatását élvezve és megelőzve számos rangos egyetemet 2012 őszén nyitotta meg kapuit a Szegedi Tudományegyetem és a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem közreműködésével.

Magyarországon a fővárosban található még ilyen létesítmény, a szegedi mégis különbözik tőle kicsit. Itt külön hangsúlyt fektetnek az üzleti szféra segítésére és a jótékonykodásra. Városunkban a budapesti intézettel azonos arányú volt az érdeklődés a nyelvtanfolyamaink iránt, ami nem csekély teljesítmény.

A cél továbbra is minél több kínai kapcsolatot kiépíteni és megismertetni a hallgatókkal a kínai nyelvet és kultúrát – mondta el Szentmártoni Lívia, az intézet igazgatója.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.