Belföld

Egy éves a Konfuciusz Intézet Szegeden – fotók

Egy éve alakult a kínai kultúrát és nyelvet népszerűsítő Konfuciusz Intézet Szegeden.

„Az intézet létrehozásának az elsődleges célja, hogy megismertessük a szegediekkel, valamint az egyetemen tanulókkal a kínai nyelvet és a kultúrát” – mondta el még 2012-ben, szegedi látogatása során a Szeged24-nek Gao Jian. Ez azóta is folyamatosan működik, hiszen egy éves a Konfuciusz Intézet.

Mint azt korábban megírtuk, 2012. augusztus elején Csang Feng (Zhang Feng) a Sanghaji Nemzetközi Tudományok Egyetemének rektorhelyettese és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora aláírták a szegedi Konfuciusz Intézetről szóló megállapodást a Parlamentben.

A Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban) a 2000-es évek elején feladatául kapta, hogy kínai kulturális intézetek hálózatát építse ki szerte a világban. Mára már csaknem 400 önálló Konfuciusz (ókori kínai bölcs) Intézet működik a világban. A szegedi intézet a Hanban támogatását élvezve és megelőzve számos rangos egyetemet 2012 őszén nyitotta meg kapuit a Szegedi Tudományegyetem és a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem közreműködésével.

Magyarországon a fővárosban található még ilyen létesítmény, a szegedi mégis különbözik tőle kicsit. Itt külön hangsúlyt fektetnek az üzleti szféra segítésére és a jótékonykodásra. Városunkban a budapesti intézettel azonos arányú volt az érdeklődés a nyelvtanfolyamaink iránt, ami nem csekély teljesítmény.

A cél továbbra is minél több kínai kapcsolatot kiépíteni és megismertetni a hallgatókkal a kínai nyelvet és kultúrát – mondta el Szentmártoni Lívia, az intézet igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik