Belföld

Bérére vár a MÁV Vasjármű 340 dolgozója

mav-(960x640).jpg (máv, )
mav-(960x640).jpg (máv, )

Augusztusi fizetésüket sem kapták meg időben, többségük havi 60-70 ezer forintot keres.

Nem kapta meg novemberi fizetését a szombathelyi MÁV Vasjármű Kft. 340 dolgozója – írta pénteken a Vas Népe. A lap információi szerint nem ez az első eset, hogy a cégnél akadozik a kifizetés, már az augusztusi bérüket is csak késve, a Vasutasok Szakszervezetének nyomására kapták meg a dolgozók.

Pénz helyett munkásgyűlésen tájékoztatták az érintetteket arról, hogy a hitelező bankkal még nem született megállapodás, ezért késik a fizetés.

Kozma Zsolt, az üzemi tanács elnöke a megyei napilapnak elmondta: a munkavállalók október 10-én kaptak utoljára járandóságot, a nagy részük szakmunkás minimálbéren van, eddig sem vittek haza többet havi 60-70 ezer forintnál. Sokan közülük ötven év felettiek, s vannak olyanok is, ahol a férj és feleség is a cég dolgozója.

Szij Péter, a szombathelyi MÁV Vasjármű Kft. ügyvezető igazgatója arra hivatkozva hárította el az újság érdeklődését, hogy nincs feljogosítva a nyilatkozattételre, a lap viszont úgy tudja, december 3-ra újabb munkásgyűlést hívott össze.

Az üzem 1992 óta működik önálló gazdasági társaságként, amikor tulajdonjoga 65 százalékban magánkézbe került, 25 százaléka maradt a MÁV-é, 10 százalékot pedig a dolgozói részvények tettek ki. 1998 óta a belső menedzsmenté a többségi tulajdon. Ebben az évben csökkent a privatizáció évéhez viszonyítva több százzal az alkalmazottak száma. Az ezredfordulón már csak 8-900 főt foglalkoztattak. A mostani 340-es létszámhoz vezető leépítések pedig 2009-ben kezdődtek. A kegyelemdöfést a járműjavítónak a teherszállítási ágazat kiszervezése jelentette – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik