Belföld

Beleszaladt a pofonba Matolcsy György

matolcsy györgy (matolcsy györgy)
matolcsy györgy (matolcsy györgy)

Visszaszólt a Magyar Nemzeti Bank elnökének az Európai Központi Bank elnöke.

Matolcsy György korábbi gazdasági miniszter, jelenlegi MNB-elnök egy konferencián arról beszélt, hogy Mario Draghi EKB-elnök szerint az 1,30-as szint feletti euróárfolyam veszélyezteti a dél-európai államok versenyképességét. Az Európai Központi Bank szóvivője azonban közölte: Mario Draghi nem tett ilyen nyilatkozatot korábban – írja a portfolio.hu

Matolcsy egészen pontosan azt állította a konferencián, hogy “Draghi minden egyes alkalommal azt mondja a jegybankároknak Bázelben, hogy ha az euró nem erős a dollárral szemben (itt az 1,1-es szintet említette), akkor a dél-európai gazdaságok versenyképesek a globális piacon, de az 1,30-as szintnél már nem. Az 1,60-as euró-dollár árfolyam pedig csak Németország számára kezelhető”.

A magyar jegybankelnök azt is mondta, hogy az EKB-nak van egy tanulmánya, amely alátámasztja Draghi árfolyammal kapcsolatos álláspontját. Minderre reagálva az EKB szóvivője hangsúlyozta, hogy Mario Draghi nem tett ilyen nyilatkozatot az euróval kapcsolatban.

Olli Rehn mondjon le!

A jegybankelnök egyébként beszédében többek között azt is megerősítette, hogy lát még mozgásteret a monetáris enyhítésre, valamint felszólította a négy nagy hitelminősítőt, hogy kezdjen hozzá Magyarország felminősítéséhez.

Matolcsy György Olli Rehn gazdasági EU-biztost is lemondásra szólította fel, mivel Matolcsy szerint az EU rossz gazdaságpolitikát folytatott. Egyúttal üzent a hazai gazdasági szakértőknek is: Bod Péter Ákost, Chikán Attilát és Mellár Tamást felszólította, hogy Járai Zsigmondhoz hasonlóan ismerjék el a magyar gazdaságpolitika helyességét és azt, hogy tévedtek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik