Belföld

Megint áll a bál a Pető Intézetben

Peto-Intezet(2)(960x640)(4).jpg (pető intézet)
Peto-Intezet(2)(960x640)(4).jpg (pető intézet)

A vezetőség belső vizsgálatot indított, de a rektor szerint a menedzsmentet feljelentő dolgozók kibújnak a felelősség alól.

Kapcsolódó cikkek

Mint ahogy azt a Hír24 is megírta, a Pető Intézet “kétségbeesett dolgozóinak egy csoportja” feljelentette az ügyészségen és a rendőrségen az intézmény vezetőségét. A munkatársak levele szerint a Pető-menedzsment ténykedésével kapcsolatban több esetben felvetődhet a sikkasztás, a hűtlen kezelés és az okirat-hamisítás alapos gyanúja is.

Az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte, a rendőrség nem indított nyomozást.

Schaffhauser Franz, az intézet rektora közleményben reagált a levélre. Azt írta: az intézmény teljes dolgozói köre visszautasítja a vádakat, amelyekről a menedzsment szerdán értesült a sajtóból.

A Pető Intézet vezetése csütörtökön belső vizsgálatot kezdeményezett és áll elébe a külső vizsgálatnak – közölte a rektor, aki kiemelte, hogy az intézmény Magyar Örökség- és Prima-díjas.

Schaffhauser Franz emlékeztetett arra: az intézetben dolgozó konduktorok csaknem ötszáz embert gondoznak naponta. Érthetetlennek nevezte, hogy a levél aláírói “az intézet kétségbeesett dolgozóinak egy csoportjaként” nevezték meg magukat, és kibújnak a felelősség alól.

Az Együtt-PM a minisztertől kérdez

Megszólalt az ügyben az Együtt-PM is. Szabó Tímea, a választási szövetség elnökségi tagja szerint “maffiózók vezethetik” az intézményt, ami a csőd szélén áll, a menedzsment pedig nem végzi a dolgát.

A független képviselő hozzátette, arról sincs hír, hogy a korábban megígért kiegészítő normatíva megérkezett-e a Pető Intézethez, ahogy arra sem utal semmi, hogy a két hónapja bejelentett államosítás végbemegy-e.

Kijelentette: véleményük szerint az államosítást nem is lehetne végrehajtani. Indoklásként azt mondta, ha a Pető Intézetből köznevelési intézmény lesz, akkor nem tudják fenntartani, ha pedig egészségügyi, akkor le kell mondaniuk az úgynevezett Pető-módszerről, mert az nem számít egészségügyi technológiának. Megjegyezte, az államosítás a pályázati lehetőségektől is elvágná az intézetet.

A képviselő bejelentette, írásbeli kérdést nyújtott be az ügyben Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik