Belföld

A Fivérek példája állhat a roma fiatalok előtt

fiverek2 (fiverek, )
fiverek2 (fiverek, )

A rendőrség és a roma kisebbségi önkormányzat Tolerancia napot tartott Vásárhelyen az előítélet-mentes kapcsolat megteremését célozva.

A pályázat segítségével életre hívott program a roma kisebbség és a rendőrség közötti viszony közeledését szolgálta. A rendezvénynek a csúcsi olvasókör adott otthont. Rafael György, a megyei kormányhivatal igazságügyi szolgálatának roma mediátora elmondta, elhatározás kérdése is hogy egy fiatal kikerüljön a szegény környezetből, de ehhez a család és a társadalom segítségére is szükség van.

A programon fellépett a Szentes-Csongrádi Fivérek zenekar. Seres Antal és Krisztián – középső testvérük Róbert lázas betegség miatt nem tudott eljönni – saját sorsukon keresztül mutatták be azt a kezdeti kirekesztést és elutasítást mellyel találkoztak.

Antal ötödikes korában szembesült először származása hátrányaival, akkor édesapja azt mondta neki, ne törődjön vele, de neki háromszor annyit kell bizonyítania mint más fiatalnak. Nagy szegénységben, de szerető családban nőttek fel. Az iskolában először a sportban bizonyítottak, nem múlt el hét hogy ne nyerjenek valami sportversenyt.

A három fivér beleszeretett a zenébe. Édesapjuk hitelt vett fel, hogy nekik gitárt vásároljon. Tanáruk, későbbi mentoruk, Zombori Csilla is melléjük állt, de kezdetben ő is sok támadást kapott, hogy nem roma lévén cigány fiatalokat támogat. A Fivérek az autentikus cigányzene után a latinos és lírai irányzathoz fordultak, sok esetben sajátjaik nemtetszését is kiváltva.

Az idő őket igazolta, nyolc évvel később megjelent első kislemezük, videóklipjük, szerepeltek a Megasztár ötödik évadának döntőjében és egy ország ismerte meg a zenekart.  Ma még tanulnak, zenét tanítanak és rendszeresen fellépnek, nem felejtették el, honnan jöttek, sőt mindenhol saját példájukon keresztül mutatják be azt, hogy egy roma fiatal előtt is állhat fényes, sikeres jövő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik