Belföld

Van hely mindenhol a hajléktalanoknak

hajlektalan(960x640)(8).jpg (hajléktalan, )
hajlektalan(960x640)(8).jpg (hajléktalan, )

Nemcsak Budapesten, hanem az ország valamennyi részén felkészült a kormány és az önkormányzatok a hajléktalanok fogadására - írja a Magyar Nemzet a szociális és családügyért felelős államtitkárságtól kapott adatokra hivatkozva.

A lap szerdai cikke szerint az idei felméréskor 3087-en töltötték az éjszakát közterületen, ebből Budapesten 1057, vidéken 2030 ember volt érintett. Szállást adó állandó férőhelyből 10 126, időszakos férőhelyből pedig 1348 áll rendelkezésre.

Éjjeli menedékhelyet országszerte 98 intézmény biztosít, összesen 4323 állandó és 1127 átmeneti férőhellyel. A téli időszakban az állandó férőhelyek az adatok szerint megtelnek, de az időszakos férőhelyeken még ekkor is van szabad kapacitás, itt átlagosan 79 százalékos a telítettség.

Átmeneti szállást országosan 109 intézmény biztosít 5135 állandó és 221 időszakos férőhellyel. Az országos átlag szerint az ilyen szállások állandó férőhelyeinek téli kihasználtsága 93 százalékos, az időszakos férőhelyeken pedig 89 százalékos a telítettség.

A hajléktalanok rehabilitációs intézményeinek 228 férőhelye még nem fedi le teljes egészében az országot, de a régiók közötti együttműködéssel mindenki ellátható – írja az újság.

Éjszakai szállást nem biztosító nappali melegedőkben összesen 7375 hely áll rendelkezésre. Ennél általában többen veszik igénybe a szolgáltatást, de nem egyszerre, ezért többnyire a melegedőkben sincs zsúfoltság.

Az államtitkárság tájékoztatása szerint a hajléktalanellátó intézmények és szolgáltatások éves központi költségvetési ráfordítása több mint 8,2 milliárd forint. Ezenkívül a kormány a hajléktalanok ellátását kiegészítő forrásokkal is támogatja, az idén 373 millió forintot biztosított a téli időszak krízisprogramjaihoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik