Belföld
honvedek(1)(960x640).jpg (honvédek)

Gyakorlat után jöhet a balkán

Csapucha Adrienn
Csapucha Adrienn

2013. 11. 27. 15:06

A győri honvédek januárban Bosznia-Hercegovinában teljesítenek majd szolgálatot. Galéria!

A Magyar Honvédség katonái évek óta aktív résztvevői az ENSZ és az EU által vezetett béketámogató műveleteknek. A két legjelentősebb terület a balkáni és az afganisztáni hadszíntér, ahol elsősorban a NATO illetve az EU zászlaja alatt működő kontingensekben és parancsnokságokon teljesítenek szolgálatot az oda vezényelt honvédek. A balkánon szolgáló MH EUFOR Kontingens 14. váltása alapvetően az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományára épül, a kontingens felkészítéséért a győri alakulat felel.

A hamarosan induló misszióban való részvétel a honvédség számára különösen fontos, hiszen a balkáni terület a történelmi hagyományokból kifolyólag is érdekeltségünk volt. Ezt a feladatot az osztrák és a török többnemzeti zászlóaljjal közösen látjuk majd el” – mondta a Győr24-nek Somogyi Péter kontingensparancsnok.

A katonák két fázisból álló kiképzése szeptemberben vette kezdetét ez idő alatt sajátították el, illetve frissítették fel a tudásanyagot a honvédek. Az intenzív felkészülés záróakkordja az „Acélos Erő 2013” elnevezésű, három napos validációs gyakorlat volt, mely során a valóságot megközelítő komplex szituációkban adtak számot tudásukról a katonák. A gyakorlat egyik leglátványosabb mozzanata a túszszabadítási feladat, melyet szerdán a sajtó képviselői előtt prezentáltak a katonák, a likócsi laktanya sportpályáján. Az alig 20 perces program során a lövészszázad katonái lecsaptak a túszejtőkre, kiszabadították az áldozatokat, és visszafoglalták az épületet, mindezt hangos puskadörgés közepette, így igazán látványosra sikerült a feladat végrehajtás. „Rutinból soha nem szabad kezelni a külszolgálatot, még annak a katonának sem, aki nem először jár a helyszínen. A csapatomban teljesen vegyesen vannak honvédek, van, aki háromszor, négyszer vagy akár már ötször is megjárta a missziót, de természetesen van olyan is, aki az első bevetését fogja teljesíteni” – ezt már Székács József, a kontingens lövészszázadának parancsnoka árulta el portálunknak.

A század szintű harcászati gyakorlat sikerességét egy döntnöki csoport bírálta el. A Bosznia-Hercegovinába készülő alakulat kibocsátási ünnepségére december 12-én kerül sor. Ezt követően, januárban indulnak el a győri honvédek a balkánra, ahol válságkezelési és békefenntartó tevékenységhez kapcsolódó feladatok várnak rájuk, úgymint; tömegkezelés, tárgyalási technikák alkalmazása, keresés, kutatás, őrizetbe vétel, fegyverbegyűjtés, objektum védelem, területek biztosítása (ellenőrző-áteresztő pontok és megfigyelő pontok működtetése, járőrözés), továbbá területzárás, területellenőrzés, konvojok, szállítmányok kisérése, VIP- kisérés, valamint egészségügyi biztosítás és mentés végrehajtása.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.