Belföld

Pályázat Babits-évfordulóra

Babits Mihály (babits mihály, )
Babits Mihály (babits mihály, )

Az esztergomi Balassa Múzeum a középiskolásokat akarja elgondolkoztatni Babitsról.

A Babits Mihály Emlékház és a MNM Balassa Bálint Múzeuma Babits Mihály születésének 130. évfordulója alkalmából művészeti pályázatot hirdet középiskolások számára.

A pályázat célja, hogy a fiatalok elgondolkozzanak Babits Mihály munkásságán, életén és felfedezzék azt a számukra fontos üzenetet, amit egy művészeti alkotáson keresztül ők maguk is továbbítani szeretnének a társadalom számára.

A pályázat mottója: ” A művészet különös kompromisszum idő és örökkévalóság között. S hát még az irodalom, mely formájában egyúttal beszéd is; nem csak alkot, hanem mond is valamit; s mint minden beszédnek, kérdések és válaszok közé kell iktatódnia.” Babits Mihály

Pályázati kategóriák: minden művészeti ágban (informatikai, bármilyen szerves és szervetlen alapanyagú, irodalmi, mozgóképes, filmes, stb.) lehet alkotást készíteni. 14-18 év közötti korosztály jelentkezését várják, a pályaművek nyelvezete magyar legyen, illetve az informatikai pályaművek, képek esetében jpg és pdf kiterjesztéseket kérnek használni.

A beérkezett alkotásokat az MNM Balassa Bálint Múzeum intézményvezetője, a múzeum művészettörténésze és múzeumpedagógusai bírálják el. A bírálóbizottság által a 3 legszínvonalasabbnak ítélt alkotás készítői könyvjutalomban, oklevélben és 3 hónap kiállítási lehetőségben részesülnek a Babits Mihály Emlékházban. Az első helyezett pénzjutalomban is részesül.

Beérkezési határidő: 2014. április 16. A pályaműveket postai (MNM Balassa Bálint Múzeuma 2500 Esztergom, Mindszenty tér 5.) vagy elektronikus (balassamuzeum@balassamuzeum.hu) formában lehet beadni a név, az életkor, a lakcím és az alkotás címének megadásával.

A nyerteseket a múzeum értesíti, az ünnepélyes díjátadót 2014. május 1-jén tartják, amikor a Babits Emlékház a téli szünet után újra megnyitja kapuit a látogatók előtt.

Babits Mihály felújított villáját 2009 május elején adták át az esztergomi Előhegyen. A szoba-konyhás házikót Babits Mihály feleségével, Török Sophie-val 1924-ben nyaralónak vásárolta. Az egyszerű nyári lakot a költő és felesége folyamatosan bővítette és 1941-ig használta.

Az épület különlegessége az autogramfal, ahol többek között Radnóti, Illyés, Karinthy, Kosztolányi, Csinszka és Szabó Lőrinc aláírása is felfedezhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik