Belföld

Nincs meglepetés a felsőoktatási rangsorban

egyetem-corvinus(960x640)(1).jpg (felsőoktatás, )
egyetem-corvinus(960x640)(1).jpg (felsőoktatás, )

Megjelent az egyetemek 2014-es listája. Sem az intézmények, sem pedig a karok mezőnyében nincs nagy változás.

Kapcsolódó cikkek

Ismét az Eötvös Loránd Tudományegyetem végzett a HVG felsőoktatási rangsorának élén. A karok versenyében a bölcsészettudományi, orvostudományi és gazdasági karok vezetnek.

A felsőoktatási intézmények dobogóján az ELTE-t a Budapesti Corvinus Egyetem, és a Szegedi Tudományegyetem követi. Utánuk jön a Pécsi Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Pannon Egyetem.

Az intézményi rangsor összeállításakor figyelembe vették az elsőhelyes jelentkezők számát, a nappali tagozatos képzésekre felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával rendelkező felvettek számát, a középiskolai versenyeken helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, valamint az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó hallgatók számát.

Nagyot ugrott a Corvinus

Az összesített kari rangsort évek óta az ELTE bölcsészkara vezeti, a Budapesti Corvinus Egyetem azonban öt helyet lépett előre egy év alatt. Tavaly a hetedik helyet szerezte meg, az idén azonban a hallgatói és az oktatói teljesítmény terén is javított.

Két helyet javított a Pannon Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem is. A Pannon tavaly a tizenkettedik helyet szerezte meg, az idén pedig bekerült a top tízbe. A pécsi egyetem a 2013-as hatodik helyről lépett előre a negyedikre, épphogy lecsúszva a dobogós helyezésről.

Ahogy arról a Hír24 is beszámolt, az Eduline nemrég az ország legjobb középiskoláinak rangsorát is közzétette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik