Belföld

Ifjúságsegítő Kontaktpont nyílt Székesfehérváron

kontaktpont (kontaktpont)
kontaktpont (kontaktpont)

Az irodák a jövőben egységes hálózatként tanácsadással és információszolgáltatással nyújtanak segítséget a fiataloknak.

Történelmi környezetben, Székesfehérvár egyik legforgalmasabb pontján, a Varkocs szobor mögötti műemlék jellegű épületben nyitotta meg kapuit az ifjúsági és civil kezdeményezések gyűjtőpontjaként is funkcionáló Kontaktpont Iroda. A 18 megyei és a két fővárosi irodából létrejövő hálózat célja, hogy segítse a fiatalok eligazodását oktatási, életvezetési és pályaválasztási kérdésekben.

Összekötő pont

A mintegy 60 felkészült ifjúságsegítő szakembert foglalkoztató hálózat hiteles információkkal, személyes és professzionális tanácsadással segíti a fiatalok továbbtanulását, pályaválasztását, karriertervezését, munkakeresését, valamint ösztönzi az ifjúsági közösségek létrejöttét.

A minden megyeszékhelyen felálló irodák a munkatársak felkereső munkájára alapozva, az oktatási intézményekkel és ifjúsági civil szervezetekkel szoros együttműködésben és a helyi ifjúsági kezdeményezéseket összefogva sajátos összekötő ponttá, befogadó kreatív térré alakulnak a fiatalok hétköznapjaiban.

Fotó: ÖKK

„A Kontaktpontok munkatársai felkereső ifjúságsegítő munka révén a problémák hétköznapi helyszíneire is ellátogatnak. Iskolákban, fesztiválokon, fórumokon, rendezvényeken keresik meg a fiatalokat, akik saját környezetükben a legkényelmesebb módon kaphatnak életviteli kérdésekben válaszokat, tanácsokat” – emelte ki Dr. Mihalovics Péter új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos.

Vargha Tamás államtitkár köszöntőjében megemlékezett a hős várvédőről, Varkocs Györgyről és maroknyi csapatáról, akik fiatalemberként tenni akartak szeretett városukért, Székesfehérvárért. Akkor, 1543-ban, nekik az önfeláldozás dicsősége adatott meg. „Ma itt egy új iroda nyílik, és Székesfehérvár új nemzedéke birtokba veszi ezt a belülről szépen felújított helyiséget. Azt kívánom, hogy a fiatalokban legyen életerő és életöröm. Legyenek bátrak és merészek, tekintsenek ki az ablakon és merítsenek erőt Varkocs György és csapata példájából” – ezekkel a gondolatokkal kívánt sikeres munkát Vargha Tamás.

“Ez méltó a városhoz, a város fiataljaihoz.”

„Székesfehérváron a fiatalok érdeklődőek, fontosnak érzik, hogy részt vegyenek a város életében, és javaslataikkal hozzájáruljanaka fejlődéshez. Fontos, hogy megtaláljuk azokat a pontokat, megadjuk azokat a lehetőségeket és eszközöket, amikkel a fiatalok információhoz juthatnak. Ezeken keresztül döntéseiket meg tudják hozni. Ez az iroda, ahol kortársak várják az ifjúságot, ezt a célt szolgálja” – mondta Cser-Palkovics András.

Hozzátette: „A Kontaktpont egy műemlék jellegű házban működhet a Belváros szívében. A fiatalok példát mutatnak azzal, hogy nemcsak belakják ezt a helyet, hanem belülről már megújították, és a terveik között szerepel az épület külső felújítása is.”

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szakmai felügyelete alatt álló Új Nemzedék Plusz projekt megvalósításához hárommilliárd forint Európai Uniós forrás áll rendelkezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik