cser-palkovics(210x140)(1).jpg (cser-palkovics andrás, )
Belföld

Folytatják a székesfehérvári elkerülő út építését

Az új, hét kilométeres szakasz 14,6 milliárd forintból épül.

Márciusban folytatják a Székesfehérvárt nyugatról elkerülő út építését, amelyen a Feketehegy-Szárazrét városrészt is ki lehet majd kerülni az M7-es autópálya és a 8-as főút között. Az új, hét kilométeres szakasz európai uniós források felhasználásával, nettó 14,6 milliárd forintból épül.

Loppert Dániel a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kommunikációs vezetője szerdán, Székesfehérváron sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 7 kilométeres gyorsforgalmi út kétszer kétsávos lesz. A beruházás során nyolc felüljáró és két különszintű csomópont épül.

A tervek szerint a munkákkal 2016 júliusára végeznek

Loppert Dániel emlékeztetett arra, hogy a 8-as számú út fejlesztésének első állomása a székesfehérvári elkerülő, mert a következő években egészen a Veszprém megyei Herendig kétszer kétsávos gyorsforgalmi út épül.

A Fejér megyei fejlesztésekről elmondta: a 62-es úton már készül a seregélyesi elkerülő és kezdődik a Dunaújváros és Székesfehérvári közötti szakasz útburkolatának megerősítése is. Hozzátette: jövőre indulhat el a 81-es úton a móri körforgalom kivitelezése.

Fotó: ÖKK

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester szerint nemcsak a város, hanem az egész ország számára fontos fejlesztés kezdődik el, hiszen a főváros és a Balaton északi partja közötti forgalom gyorsabbá válhat. Az érintett városrészeken pedig az autó és a tehergépkocsi forgalom is jelentősen csökken 2016 után – tette hozzá.

Négysávos lesz a 81-es

Vargha Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a korábbi választási kampányok során sokszor volt ígéret a fejlesztés, de sohasem valósult meg. A 2010-es kormányváltás után is még a 2020 utáni állami útfejlesztési programban szerepelt, most mégis megkezdődhet az építkezés – mondta.

Törő Gábor útügyi miniszteri biztos közölte, hogy a székesfehérvári elkerülő tökéletesen illeszkedik a Mór-Székesfehérvár-Dunaújváros-Kecskemét ipari tengely mentén zajló beruházásokhoz, amelyek közül példaként említette a 62-es és a 81-es főutak felújítását.

Bejelentette, hogy a 2014-2020 közötti időszakban, Mór és a megyeszékhely között a 81-es főút négysávosítására is sor kerülhet.

Fotó: ÖKK

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!