Belföld

Páncélozott harcjárműveket kértünk az amerikaiaktól

páncélozott harcjármű (páncélozott harcjármű)
páncélozott harcjármű (páncélozott harcjármű)

Az Egyesült Államok kormányától kaptunk egy tucat harci járművet – de csak kölcsönbe és kiképzési feladatokra.

Az Egyesült Államok hadseregének európai parancsnoksága adott kölcsön a Magyar Honvédségnek 12 páncélozott harcjárművet, amelynek Magyarországra szállítását és javítási költségeit az amerikai fél állja. A Magyar Honvédség az üzemeltetésért felel. A járműveket a Bakony Harckiképző Központ mellett az Altiszti Akadémián is használják majd..

A Navistar International által gyártott MaxxPro Plus MRAP járművek üres tömege 17 tonna. A harceszközök alján található speciális páncél miatt a járművek akár hét kilogramm robbanóanyag által kiváltott robbanásnak is ellenállnak.

Hende Csaba honvédelmi miniszter már át is vette a járműveket. Elmondta, hogy 2010-ben jelentősen romlott afganisztáni biztonsági helyzet miatt a legkorszerűbb, a katonák életének megóvásában legnagyobb biztonságot nyújtó eszközöket kértek az Egyesült Államok kormányától. Hasonló járművet évek óta használnak a magyar katonák műveleti területeken, és az eszközök nagyban hozzájárultak a veszteségek minimalizálásához.

A járművek kezelése nagy gyakorlatot igényel, ezért volt szükség további 12 harcjárműre, amelyekkel Magyarországon szerezhetnek jártasságot a magyar katonák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik