Belföld

Mi a leghatásosabb a nátha ellen?

Vitaminnal vagy gyógynövénnyel küzdjünk a nátha ellen?

Tüsszögés, torokfájás, orrfolyás. Mindenki által ismert tünetek, ezek bizony a nátha tünetei. De hogyan, milyen módon gyógyuljunk meg minél hamarabb? Gyógyszert szedjünk, vitamint vagy válasszuk az alternatív módszereket? Erre keressük a választ szakértők segítségével.

Elsőként egy gyógynövény boltot kerestünk fel, ahol Marika állt rendelkezésünkre. Az első, amit javasol mindenkor, de főleg a náthás időszakra, az a C- vitamin. Immunerősítő hatása miatt egész évben ajánlja. Kezdjük tehát ezzel! Többféle létezik: a rágótablettától, a cseppeken át, a természetes gyümölcsig. Szintén eredményes az Echinacea, mint immunerősítő.

Ha már a torkunk is fáj, használjuk a nagyon finom ízű lándzsás útifüvet.

Vírus-, gomba- és baktériumölő hatása van a grapefruitnakk, amiből elég naponta háromszor 10 – 20 csepp valamilyen folyadékba (természetesen teára gondoltunk).

Marika a teákat is javasolja, amiből rengeteg van Magyarországon. De melyiket vegyük? Létezik Echinacea tea is, aminek ugyanaz a hatása, mint a cseppeknek. De melyik teát részesítsük előnybe? A filterest vagy az úgynevezett ömlesztettet (tasakos) teákat? Marika az ömlesztettet javasolja. Időigényesebb, de megéri. Aki szereti az illóolajokat, az az eukaliptuszt válassza, ami mellesleg a légutakat is tisztítja! Erre a célra megfelel még az inhalálóstift is.

A vitaminokkal nincs baj, könnyű beszedni őket, de mégis akad egy kis probléma: szintetikus úton állítják elő őket, így számunkra értéktelen mellékanyagok is bekerülnek a szervezetünkbe.

Itt vannak a nagymamák jól bevált titkos receptjei, de haladjunk sorban. Az első, ami ilyenkor javasolt az a finom, meleg húsleves, aminek a titkára a kutatók is csak mostanában jönnek rá. A hőfoka meghatározó, ugyanis felmelegíti az orr és a torok belsejét, s ezáltal mostoha körülményeket teremt a hűvös, száraz klímát kedvelő vírusok számára. Aztán úgy működik, mint egy forró „gőzfürdő”, mert fellazítja a letapadt sűrű nyálkát, ami így könnyebben tud távozni a szervezetből. Kutatások igazolták, hogy sokkal hatékonyabb, mint az inhalálás. Az egyik leghatékonyabb növény a gomba-, vírus- és baktériumölő fokhagyma. Allicin tartalmának köszönhető, hogy a szervezetben már megtelepedett kórokozókat eredményesen kiirtja.

De ne feledkezzünk el a meleg sós vizes öblögetésről se! Egyszerű, hatékony, jól bevált módszer – aki bírja. Előnye, hogy kimossa a torokból az elpusztult fehérvérsejteket, így javítja a torok vérellátását. Ez utóbbi nélkülözhetetlen a fertőzések leküzdésében. De az orrunkba is spiccelhetjük, azt igen hatékonyan tisztítja. Ezt a következőképpen végezzük: először spricceljünk az egyik orrlyukba, majd fújjuk ki, majd ismételjük meg a másik orrlyukkal is!

Végezetül a legjobb tanács a nátha elkerülésére: kerüljük embertársainkat. Ha ez lehetetlen, akkor bízzunk benne, hogy mi leszünk az az egy, aki nem kapja el idén a náthát. De ha már elkaptuk, válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb gyógymódot a fent említettek közül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik