Belföld

Lemondatnák a Floridába utazó debreceni jegyzőt

Debrecen (debrecen, )
Debrecen (debrecen, )

Kiverte a cívisvárosban a biztosítékot, hogy novemberben egy szakmai rendezvényre az Egyesült Államokba utazott a vezetés több tagja. A civilek most éppen a jegyző távozását szeretnék elérni.

Tisztségéről való lemondásra szólította fel Debrecen város jegyzőjét a Civil Fórum Debrecen Egyesület.
Illyés János, az önkormányzati képviselettel rendelkező szervezet alelnöke a városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: “a jegyzői tisztséggel nem összeegyeztethető, ha valaki magánútját a hivatalon keresztül szervezi, olyan baráti társasággal utazik, amelyben vannak a várossal szerződéses viszonyban álló cégvezetők, továbbá képtelen történetet ad elő az utazása céljáról, majd mindezt tetézve elősegíti a fekete gazdaság terjedését azzal, hogy utazásszervezésre nem jogosult társaságot bíz meg a szervezéssel”.

A politikus szerint a jegyzői tisztség megköveteli, hogy töretlen közbizalom és tisztelet övezze. “Debrecen város közvéleménye negatívan ítélte meg ezt az ügyet, ezért felszólítjuk Szekeres Antalt, tisztségéről mondjon le, példát mutatva a többi érintettnek” – fogalmazott a Civil Fórum alelnöke, majd hozzátette, amennyiben ez elmarad, illetve a többi kiutazó sem vonja le a megfelelő konzekvenciákat, akkor Kósa Lajos polgármester felelőssége, hogy megteszi-e a szükséges lépéseket.

Nagy utazás 700 ezerért

Korábban már több párt helyi testülete szólította fel lemondásra a november közepi floridai utazáson részt vett debreceni vezetőket, akik egyébként cáfolták, hogy közpénzből utaztak a tengerentúlra.

Az érintett városvezetők közölték: az indulás előtt döntés született arról, hogy csak saját költségükön utazhatnak a floridai energetikai konferenciára.

Litauszki Róbert, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, a delegáció egyik tagja elmondta, hetekkel korábban eldöntötték, hogy részt vesznek a Power-Gen elnevezésű szakmai rendezvényen. Repülőjegyet az utazásszervező szegedi cég úgy foglalt, hogy abba egy vasárnapi ott-tartózkodás is beleessen, mert így olcsóbban lehetett lebonyolítani az utazást.

A hétvégével együtt azonban olyan napok is belekerültek az út időtartamába, amelyek a szakmai programot már nem fedték le és így nem lehetett arra költségtérítést sem kérni – tette hozzá.

Litauszki Róbert jelezte: kérték az utazásszervező céget a számla megbontására, hogy saját költségükön tölthessék kint a hétvégét, erre azonban utólag nem volt lehetőség. Kósa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a vagyonkezelő vezetésével közösen úgy döntött, hogy minden résztvevőnek a saját költségei és saját szabadsága terhére kellett elutaznia.

A vezérigazgató szerint ez az indulás előtti napon történt, így aznap kivették a szabadságaikat és lemondták a költségtérítést. A holding által az utazásszervezőnek elutalt összeget csak a hazaérkezésük utáni első munkanapjukon volt lehetőségük kifizetni. “Nem lehetett másképp csinálni és egy nappal az út előtt költségmentesen lemondani sem tudtuk az utat” – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy az út fejenként nettó 700 ezer forintba került.

Kósa Lajos nem utazott

Litauszki Róbert elmondta azt is, hogy Debrecenből rajta kívül négyen utaztak: Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere, Szekeres Antal, az önkormányzat jegyzője, Csonka Tibor, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. vezérigazgatója és a Debreceni Vagyonkezelő egyik alkalmazottja, aki eredetileg is saját költségén és saját szabadságának terhére utazott volna.

Elmondta, hogy Kósa Lajos – aki nemrég jelentette be, hogy jövőre nem indul a debreceni polgármesteri posztért – is a meghívottak között volt, ám ő a sűrű programjára hivatkozva hetekkel az út előtt visszautasította részvételét.

Szekeres Antal az ügyben tartott múlt heti sajtótájékoztatón bemutatta a nevére kiállított belépőjét a szakmai tanácskozásra. Beszámolója szerint ez a világ egyik legjelentősebb szakmai kiállítása, idén 74 országból mintegy 200 iparág 1400 kiállítója képviseltette magát.

A városházi delegációt két terület érdekelte kiemelten: a független villamosenergia-termelés és a megújuló alternatív energiák. A városvezetés legfőbb célja az volt, hogy potenciális befektetőkkel vegyék fel a kapcsolatot és, hogy bemutathassák a város adottságait a helyi tudásbázistól kezdve az adószabályokig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik