Belföld

Két LMP-s cége is nyert volna a botrányos tenderen

napenergia (napenergia, )
napenergia (napenergia, )

A Lázár János által felfüggesztett napelemtenderen 440 milliót kaszált volna az LMP pénzügyi vezetőjének cége, továbbá egy olyan társaság, melynek résztulajdonosa Ladányi Attila, aki a párt országos választmányának tagja. Ladányi üzlettársa is nyert.

Amint arról korábban beszámoltunk, Lázár János felfüggesztett egy többmilliárdos tendert, miután az atlatszo.hu megírta, hogy meglehetősen érdekes pályázókat is felfedezett a nyertesek között. Befutott például egy olyan cég amely az NFÜ által többször alkalmazott ügyvédi iroda tulajdona volt egészen augusztusig, valamint egy olyan vállalkozás, amely az NFÜ nemrégiben lemondott vezetőjének, Petykó Zoltánnak az üzlettársának tulajdonában van.

A lap újabb érdekes nyertesekről számolt be kedden. Az atlatszo.hu szerint tenderen a fentiek mellett befutott az LMP pártcégének vezetője, Jakab Tamás, aki a Construm Elektro Kft.-val nyert, melynek résztulajdonosa. A nyertesek listájára felkerült ezen kívül a TDL-Energia Kft. is, melynek résztulajdonosa egy bizonyos Ladányi Attila, aki a Hír24 információi szerint az LMP országos választmányának a tagja. Sikeresen pályázott emellett Ladányi üzlettársa is, aki Jakabhoz és Ladányihoz hasonlóan 220 millió forintot kaszált volna a tenderen, ha azt Lázár János nem fújja le.


Fotó: AFP / Philippe Huguen

A pályázaton a nyertesek listjánán szerepelt ezen felül Tiborcz István üzlettársa is, Hamar Endre. Orbán Viktor vejének üzlettársa két céggel is nyert, több, mint 400 millió forintot. Nyert ezen felül Pap Kornél egyik cége is. Pap Kornél a NAV-os péntárgépügy legnagyobb nyerteseként emlegetett Mobil Adat Kft. friss tulajonosa. A nyertesek között vannak továbbá offshore hátterű cégek, és több olyan vállalat, melyeknek ugyanaz a tulajdonosa. A lap által vizsgált cégek mindösszesen 5,2 milliárd forintot kaszáltak volna a tenderen.

Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár az üggyel kapcsolatban azt mondta, e plyázat esetén nyertesekről beszélni hiba, hiszen azok a cégek, amelyeket a lap feltérképezett, nem nyertek az NFÜ tenderén, az adatok hibásan kerültek fel a szervezet honlapjára.

“Ezeken a pályázatokon nem nyertek cégek, közoktatási és szociális intézmények között kerül felosztásra az átcsoportosított forrás” – tette hozzá. További részleteket ezen a linken olvashat.

Belső vizsgálatot indítottak

Miután az atlatszo.hu fényt derített arra, hogy az LMP pénzügyi vezetője, Jakab Tamás, és országos választmányának tagja, Ladányi Attila résztulajdonosok egy-egy olyan cégben, amelyek 220-220 millió forint uniós támogatást nyertek volna egy vélhetően korrupciógyanú miatt felfüggesztett NFÜ-pályázaton, a párt belső vizsgálatot indított.

Az atlatszo.hu-nak eljuttatott közleményben azt írják: “a párt azonnal megkezdte az eset kivizsgálását, amelynek Ladányi Attila és Jakab Tamás áll elébe. Fenntartjuk tovább azt az álláspontunkat, hogy minden olyan pályázatnak teljesen nyilvánosnak kell lennie, ahol közpénzek és Európai Uniós források sorsáról van szó: ebben az ügyben kétszer is nyújtottunk be törvényjavaslatot (T/10981, T/11640) az elmúlt fél évben. Ez független attól, hogy az adott pályázatban LMP-s politikusok érintettek-e. Az LMP fenntartja a szóban forgó naperőműtenderrel kapcsolatban megfogalmazott álláspontját, és továbbra is örülünk annak, hogy Lázár János visszavonta a kérdéses pályázatot.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik