Belföld

Hó, fagy és riasztás a szél miatt

havazas(1)(960x640)(1).jpg (havazás, )
havazas(1)(960x640)(1).jpg (havazás, )

Erős szél miatt adott ki riasztást a meteorológia, a havazás délen folytatódik.

Kedden az ország északi, északkeleti részén változóan felhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel, a déli tájakon jobbára erősen felhős lesz az ég. Elsősorban a Dunántúlon fordulhat elő hózápor, a déli határnál gyenge havazás is lehet. Az északi, északnyugati szél többfelé erős, a Dunántúlon időnként viharos lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1, 5 fok között alakul. Késő estére +2, -3 fokig hűl le a levegő – írja a met.hu.

Szerdára délen is csökken a felhőzet, kisüt a nap, csapadék már ott sem valószínű. Többfelé erős, a Dunántúlon eleinte helyenként még viharos lesz az északi, északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 5 fok között alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki Somogy és Veszprém megye nagy részére. A Nyugat-Dunántúlon késő estig számítani kell 70-75 km/h körüli széllökésekre. Éjszaka átmenetileg mérséklődik, majd kedden napközben nyugaton és északkeleten ismét viharossá (60-65 km/h) fokozódik a szél, de nagy területen 70 km/h-t meghaladó széllökés már nem várható – áll a honlapon.

A havazás fokozatosan Bács-Kiskun megye és a Dél-Dunántúl területére szorul vissza, és intenzitása lasssanként csökken, az éjféli órákra megszűnik. Síkvidéken legfeljebb lepel-1 cm, a Mecsekben viszont 2-3 cm friss hó hullhat. Kedden a déli határvidéken ugyan kialakulhat gyenge havazás, illetve a nyugati tájakon hózápor, de talajfelszínen megmaradó hó nem valószínű.

Elsőfokú figyelmeztető előrejelzést négy nyugat-magyarországi megyére adtak ki az erős, 70 kilométer/órát meghaladó széllökések miatt.

Jó tanácsok nagy szél esetére

Öltözködjünk rétegesen, tacskónkat csak szélvédett helyen sétáltassuk, a szabadtéri vizeletürítésnél pedig válogassuk meg körültekintően az irányt.
És ne beszéljünk meg első randevút külső helyszínre. Hogyí miért? Ezért:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik