Belföld

Drágul és fejlődik a győri panelvilág

Mégis összegyűlt rá a pénz: nyolcezer lakást újítanak fel a program keretében. Egy kimutatás szerint Győrben drágábbak a panellakások, mint Budapesten.

Sikerült előteremteni a hiányzó összeget, így újraindul az előző kormányzat által 2009-ben meghirdetett, de forráshiány miatt leállított panelprogram – jelentette be kedden Győrben, sajtótájékoztatón a nemzeti fejlesztési miniszter.

“A hiányzó fedezetet lépésről lépésre, úgy is mondhatnám, forintról forintra sikerült előteremtenünk” – mondta Németh Lászlóné. Hozzátette: mintegy nyolcezer lakás újulhat meg a Panel II. program során a következőkben.

“Számításaink szerint ez közel kilencmilliárd forintos lehetőséget fog az építőipar, a felújításban résztvevők számára jelenteni” – fogalmazott.

A szén-dioxid szennyezés is csökken

A miniszter kitért arra is, hogy a panellakások építésekor a gyorsaság és nem a környezetbarátság vagy a takarékos működés volt az elsődleges szempont, ezért a lakók költségeinek csökkentése és az ország nemzetközi vállalásainak teljesítése érdekében szükség  van ezekre a munkákra.

Emlékeztetett: az elmúlt három évben 215 ezer hazai lakásban történt energetikai korszerűsítés, ami évente 100 ezer tonnával csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást.

Németh Lászlóné megjegyezte: ezt a programot 14 milliárdos forráshiánnyal vették át a 2010-es kormányváltáskor, ezt két év alatt sikerült 8,9 milliárdra csökkenteni. A múlt év végéig további 4,56 milliárd forintot sikerült szén-dioxid-kvótaértékesítésből erre a célra fordítani.

Hozzátette: a most előteremtett összeggel “a Panel II. program befejezéséhez szükséges összeg a rendelkezésünkre áll”, így támogatni tudják az eddig tartaléklistán lévő 140 lakóközösség által igényelt támogatást, ezzel a programot “2009 óta körüllengő bizonytalanság véget ért”.

Horváth Attila Imre fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár az eseményen arról beszélt, hogy továbbra is az épületenergetika terén kívánja a kormányzat a legnagyobb energiamegtakarítást elérni, ennek pedig leghatékonyabb módja a panelépületek felújítása.

Hozzátette: a program folytatása során felújítható nyolcezer lakás szén-dioxid-kibocsátása így évi 8700 tonnával, energiafelhasználása 41 millió kilowattórával csökkenthető.

Az ország minden épületét felmérik

Hamarosan megkezdődhet a nemzeti épületenergetikai stratégia egyeztetése; ez a dokumentum teremti majd meg az épületfelújítások alapját a 2014 és 2020 közötti időszakra, 2018-ig pedig megvalósul Magyarország állami épületállományának teljes körű energetikai felmérése is.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere az eseményen arról beszélt: a város az elmúlt 10-11 év során kétmilliárd forintot fordított már megvalósult, félmilliárdot pedig induló energetikai beruházásokra. A most induló kör során országosan megújuló nyolcezer lakásból mintegy 1400 lesz a kisalföldi megyeszékhelyen.

Győrben egyre drágul a panel?

Országosan jelenleg a panellakások négyzetméterenkénti ára átlagosan 147 819 forint. Ez az összeg mindösszesen 640 forinttal alacsonyabb az előző félévi átlagárnál. 2012. második felében Győr-Moson-Sopron megyében 169 547 forintot kértek az eladó lakók a paneljük négyzetméteréért – írja a kisalfold.hu. A teljes cikket és a részleteket itt találja!

Ajánlott videó