Belföld

Belépés a Nyíregyházi Főiskolára: csak saját felelősségre

De milyen csapás, váratlan meglepetés érheti itt a gyanútlan látogatót, főiskolai hallgatót, azonkívül, hogy eltalálja egy diploma? Az iskolát őrző cég kicsit túljátszotta a szerepét.

“Magánterület, belépés csak saját felelősségre” – hirdeti két tábla is a Nyíregyházi Főiskola főbejáratánál. A főiskola kerítését, kapuját néhány éve lebontották, ezzel is jelezve: az intézmény nyitott, a campus szerves része a város életének. Hatalmas, gondozott parkjában sokan sétálnak, botanikus kertjét, rendezvényeit városszerte ismerik.

Mi szükség ezekre a figyelmeztető táblákra? – kérdeztük Halkóné dr. Rudolf Évát, a Nyíregyházi Főiskola kommunikációs vezetőjét, akit először meglepett a kérdés, ahogy az általa megkérdezett munkatársait is, ugyanis már annyira megszokták az évekkel ezelőtt kihelyezett táblákat, hogy fel sem tűnt nekik, mi áll rajtuk.

Fotó: Hír24

A Hír24 felvetésére a kommunikációs vezető kiderítette: a táblákat nem is a főiskola vezetése, hanem az őrzés-védelemmel megbízott cég helyezte ki még 2006-ban, egy jogszabály alapján, miután a kerítést lebontották. „A személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól”szóló törvény ír elő bizonyos kötelezettségeket a vagyonőrnek. Ebben a jogalkotó részletesen szabályozza, hogy a vagyonőr jól látható, jól olvasható, felhívó táblát, ismertetést köteles elhelyezni a magánterületre tévedő, gyanútlan látogató számára, nyilván miheztartás végett.

Talán túlságosan is részletesen – mondja Halkóné, aki hozzáteszi: „De hát, mire is készüljön fel valaki, amikor a környék bekamerázva, a védelemről pedig vagyonőrök gondoskodnak?” Aztán idéz a törvényből, hosszan sorolva, olvasata szerint mi mindennek kellene állnia a táblán, amelynek méretét (vagy darabszámát) így elég nehéz megbecsülnünk.

Valószínűleg erre választotta annak idején a tábla megrendelője azt a blikkfangos megoldást, hogy „belépés csak saját felelősségre”. Ami persze már ott sántít, hogyha valaki elcsúszik és megsérül a főiskolához vezető járdán, az nem a saját felelőssége, hanem az intézményé, mert nem takarította el a havat.

“A Hír24 felvetésére javasoltam a gazdasági főigazgatónknak – mivel az üzemeltetés az ő hatásköre – hogy kérjünk állásfoglalást a tábla tartalmáról a jogi osztályunktól” – mondta Halkóné dr. Rudolf Éva, sejtetve, hogy a táblák valószínűleg maradnak, de a feliratuk már nem lesz ilyen fenyegető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik