Belföld

Vállalják a választási botrányvideót

liba(1)(960x640).jpg (liba, libamáj, )
liba(1)(960x640).jpg (liba, libamáj, )

A botrányos kampányfogásról szóló videó készítője független bíróság előtt is vállalja a hitelességét – olvasható a Együtt 2014 Mozgalom Facebook-oldalán.

“A videót én készítettem Kislétán, a temetőben, 2013. november 21-én 15 óra előtt néhány perccel.” – írja a neve elhallgatását kérő forrás a Facebook-bejegyzésben. A levél szerint a temetőbe érkező Bajnai Gordont várta, aki a kislétai roma sorozatgyilkosság egy helyi áldozatának sírjára kívánt virágot tenni.

Mint írja a kamerát akkor kapcsolta be, amikor srácok azt mondták, hogy a helyi polgármester a közmunkások között toborzott önkénteseket, “libatartásra” Nyírbátorba, délután 4 órára.

Személyiségvédelmi okokból van eltorzítva

“A felvétel hossza 4 perc körüli, ám csak azokat a részeket vágta össze és hozta nyilvánosságra, amelyek a “libatartásra” vonatkoznak. A videó hitelességéhez nem fér kétség, hiszen nem másodkézből érkezett, hanem magam csináltam, velem történt meg. A hang és a kép személyiségvédelmi okokból van eltorzítva, hiszen az a pénz, amit beszélgetőpartnereim a közmunkával keresnek, az egyetlen bevételi forrásuk. Ha a helyi hatalmasság kicsinyes bosszúja miatt azt is elveszítik, nem marad semmijük. Ezt nem kívánom.” – írja.

Először az Index írt arról vasárnap, hogy az Együtt 2014 szerint néhány közmunkás pénzt kapott azért, hogy libákkal a kezében tüntessen Bajnai Gordon ellen Nyírbátorban. A párt egy másfél perces videót töltött fel a netre, amiben két ismeretlen, kikockázott arcú férfi mesél az esetről. A felvételt kamerával rögzítette a párt egyik aktivistája – tudta meg a portál Rácz Krisztinától, az Együtt sajtófőnökétől.

Az Együtt-PM állítása szerint ötezer forintot ajánlottak fel a kislétai közmunkásoknak, hogy demonstráljanak. Az M1 Híradójának vasárnap este nyilatkozó Madácsi Imre, Kisléta fideszes polgármestere visszautasította a vádat, és szerinte fennáll a gyanú, a videó szereplői pénzért nyilatkoztak. A polgármester arról is beszámolt, hogy kész jogi lépéseket tenni az ügyben.

Nem a libázásért, hanem a videóért fizettek?

Egy, az M1 Híradónak nyilatkozó férfi azt állítja, ő az egyik szereplője a szombaton nyilvánosságra hozott kislétai videónak, és 10 ezer forintot kapott azért, hogy a kamera előtt azt mondja, pénzért toboroztak közmunkásokat egy Bajnai Gordon elleni tüntetésre.

A hétfő esti Híradóban név nélkül, de arcát vállalva nyilatkozó közmunkás – aki állítása szerint a videó egyik szereplője – elmondta: a videó készítői tízezer forintot fizettek neki azért, hogy a kamera előtt elmondja az előre megbeszélt szöveget. “Mondták, hogy ez egy pár perc lesz, pár perc forgatás (…) elmondtam, amit ők mondtak (…) az egyik producer kérdezett, és arra válaszoltam” – mondta.

A hírműsorban emellett elhangzott: a férfi arról is beszámolt, hogy a polgármester nem ajánlott nekik pénz azért, hogy tüntetni menjenek. Azt is mondta, nem hitte, hogy a felvétel nagy nyilvánosságot kap, “és ilyen nagy bajba sodornak ezzel”.

Az M1 Híradójának Madácsi Imre, Kisléta fideszes polgármestere kijelentette, hogy ő senkinek nem ajánlott és nem is fizetett pénzt. Hozzátette: felháborítja, hogy “ártatlan embereket pénzért belerángatnak olyan dolgokba, amelyek nem igazak és meg sem történtek”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik