Belföld

Mobil alkalmazás vészhelyzetben

smart-phone(1)(960x640).jpg (okostelefon, facebook, )
smart-phone(1)(960x640).jpg (okostelefon, facebook, )

Mától teszteli az okostelefonokra és táblagépekre készített alkalmazást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Kapcsolódó cikkek

A 21. század elvárásainak megfelelő veszélyhelyzeti tájékoztató rendszer a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesülettel és a Microsoft Magyarország Kft.-vel közös fejlesztés révén valósult meg – adja hírül a katasztrófavédelem központi internetes oldala.

Több a szélsőséges helyzet

Az elmúlt időszakok veszélyhelyzetei – márciusi hóhelyzet, júniusi árvíz – egy hatékony megoldás kidolgozását tették szükségessé a lakosság azonnali, naprakész, célzott tájékoztatására. Ennek érdekében a főigazgatóság az elmúlt hónapok során mobil eszközökre optimalizált alkalmazást fejlesztett ki stratégiai partnereivel. A rendszer segítségével az okostelefonnal rendelkezők azonnal tájékozódhatnak a lakóhelyük, az úti céljuk által érintett területek, útvonalak, megyék, vagy akár az egész ország aktuális helyzetéről, a kiadott figyelmeztető és riasztási jelzésekről.

Ma indul a teszt

Az alkalmazás adatbázisa egy kívülről hozzáférhetetlen, szigorúan védett felület. Alapesetben minden értesítés három napig él a rendszerben, de az adatok érvényességi ideje tetszés szerint változtatható. Az ingyenesen letölthető alkalmazás az Android, az iOS és a Windows Phone operációs rendszerekre egyaránt elérhető lesz. A rendszer belső tesztelését a katasztrófavédelem már korábban megkezdte, november 25-től pedig elindul és előreláthatólag egy hónapon át tart majd az üzemszerű teszt.

Mától az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján keresztül bárki számára letölthetővé válik az Androidos (a 2.3 feletti verzió által támogatott) alkalmazás. A további operációs rendszerekre kifejlesztett alkalmazások letöltési lehetőségeiről később a honlapon folyamatosan tájékoztatást adnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik