Belföld

Szidták, mégis lelkesen végtörlesztettek a politikusok

kocsis-mate(960x640)(1).jpg (kocsis máté)
kocsis-mate(960x640)(1).jpg (kocsis máté)

Bár a kormánypártok szidták a bankokat, hogy megakadályozták a devizahitelesek végtörlesztését, politikusaik mégis tömegesen tudtak élni a lehetőséggel.

A pénzintézetek összejátszottak, és több tízezer embertől vették el a végtörlesztés lehetőségét – kesergett Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Gazdasági Versenyhivatal döntése után, amely kartellezésért 9,5 milliárd forintra büntette a pénzintézeteket. Míg Kocsis azzal ostorozza a bankokat, hogy becsapták ügyfeleiket, ő az egyik legnagyobb nyertese volt az akciónak – olvasható a Blikkben.

A politikus vagyonnyilatkozataiból kiderült, 2011-ben még 40 millió forint adóssága volt, ami a következő évben eltűnt. Mivel a végtörlesztés lényege az volt, hogy az akkor 240 forintos svájci­frank-hitelt 180 forinton lehetett kifizetni, így Kocsis tőketartozása negyedét takaríthatta meg, vagyis 10 millió forintot.

Nem érzem visszásnak, hogy én is megszólaltam az ügyben mint olyan, akinek a családja végtörlesztett. Felháborítónak tartom, hogy több tízezer devizahiteles esetében ezt meghiúsították a bankok, értük emeltem fel a szavam – mondta el a politikus a Blikknek. Ő maga úgy tudott szabadulni a hitelétől, hogy két családi ingatlant adtak el, és hozzányúltak édesanyja takarékbetétjéhez.

A politikus nem az egyedüli nyertese volt a lehetőségnek. Az nem derül ki a vagyonnyilatkozatokból, ki élhetett a végtörlesztéssel, de számos politikus esetében egyik évről a másikra veszett nyoma óriási tartozásoknak. Ráadásul pártfüggetlenül jártak jól a képviselők. A legtöbb adósságot, 66 millió forintot az MSZP-s Tóth József tudhatta le. Az egyik legfurcsább helyzetbe pedig Karácsony Gergely (PM) került. Ő nemmel szavazott a végtörlesztésre, majd 32 milliót fizetett vissza – nézett utána a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik