Belföld

Lázár: ennyi pénzt többet nem kapunk

Lázár János (Lázár János)
Lázár János (Lázár János)

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget vezető kormánybiztos számításai szerint rekordnagyságú, közel 1500 milliárd forintnyi uniós forrás kifizetése várható idén. A következő ciklusra évi 1000 milliárdot prognosztizál.

Erről a Csongrád megyei Nagyéren tartott lakossági fórumán beszélt a politikus. Elmondta,augusztus óta 3 milliárd euró, azaz csaknem 900 milliárd forint forrás érkezett az országba Brüsszelből, ugyanakkor még jobban fel kell gyorsítani a pályázati ügyintézést, valamint a kifizetéseket.

A jövőben sokkal egyszerűbbnek kell lennie a pályázati eljárásnak, mivel a bürokrácia visszaélésekre, korrupcióra ad lehetőséget. Tarthatatlan az a helyzet, hogy az uniós forrásokkal nem a pályázók, hanem a pályázatírók járnak jól – idézte fel Lázár János szavait, a fórumról készült tudósításában az MTI.

Lázár a következő hét év számairól is beszélt a nagyérieknek.

Magyarországnak 7500 milliárd forintnak megfelelő fejlesztési forrást jut a következő uniós ciklusban, ennek 60 százaléka a gazdaságfejlesztést szolgálja majd – mondta az államtitkár, hozzátéve most kell megragadni a lehetőséget, ennyi pénzt ugyanis többet nem kapunk.

Lázár a helyieket leginkább érintő, a falvaknak, kistelepüléseknek kiírt pályázatokról is szót ejtett.

Ahhoz, hogy a falvak ne néptelenedjenek el, elengedhetetlenül fontos, hogy a fiatal házaspárok helyben egzisztenciát tudjanak teremteni, gyermeket tudjanak vállalni. A foglalkoztatási helyzet javításában – különösen a kistelepüléseken – fontos szerep jut majd a mezőgazdaságnak, azon belül is a növénytermesztés munkaerő-igényes ágazatainak és az állattenyésztésnek – hangzott el a fórumon.

A kisközségeknek, kisebb lélekszámú településeknek, illetve az ott élőknek 2014-től írnak ki pályázatokat. A tervek szerint jut majd forrás az oktatás, az egészségügyi és a szociális ellátás színvonalának javítására is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik