Belföld

Gyerekügyben Orbán többet vár magától

Szokásos, de ezúttal csütörtökön rögzített rádióinterjújában a kormányfő azt mondta: azért nem jön világra több gyerek, mert a kormányzat még nem tett érte eleget. Saját erkölcsi felelősségének tekinti az ügyet.

Az elemzések arról szólnak, hogy a fiatalok általában eggyel több gyermeket vállalnának, mint amennyit végül tényleg vállalnak, és ezt a megélhetési akadályokkal magyarázzák – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök kiemelte: saját erkölcsi felelősségének is tekinti ezt az ügyet.

Forrás: Facebook

„Ha van küldetése egy politikának, akkor a miénknek ez a küldetése: hogy megváltoztassuk ezeket a körülményeket, és hozzásegíthessük a magyar fiatalokat ahhoz, hogy boldogok lehessenek, annyi gyermeket vállalhassanak, amennyit csak szeretnének, és ne legyen gátja a gyermekvállalásnak a holnapi megélhetésért való aggodalom” – idézte a hirado.hu.

A kormányfő hozzátette, a gyed extra és a kiskeretűek adókedvezménye mellett sok mindent fognak még tenni a családosok érdekében. Egyúttal hangsúlyozta, tulajdonképpen nem egykulcsos, hanem családi adózás van, amelynek az a lényege, hogy a gyermekneveléshez szükséges kereseteket nem lehet megadóztatni.

„Tehát nem arról van szó, hogy kedvezményt adunk, hanem hogy az állam nem veheti el a családosoktól azt, amit megkerestek, és ami nélkül nem tudják fölnevelni a gyermekeket.” Azt pedig, hogy pontosan hol van az összeghatár, és mit bír el a magyar gazdaság, minden évben a költségvetési törvénynél kell újragondolni – tette hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyar alkotmány hosszú távra bebetonozta a családi adórendszert, ahhoz a következő időszakban alkotmányos eszközökkel senki nem tud hozzányúlni. Itt még egyszer olyan családellenes gazdaságpolitika, ami 2002 és 2010 között volt, az adók szintjén nem valósulhat meg, mert beleütközik az alkotmányba – fogalmazott.

Az év első kilenc hónapjának előzetes adatai szerint kevesebb gyermek született, de a halálozások száma is mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. Kismértékben csökkent a természetes fogyás – közölte a minap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Idén három százalékkal kevesebb gyermek született, mint 2012 azonos időszakában. A halálozások száma az év első kilenc hónapjában 3,4 százalékkal csökkent az előző évihez képest. Mivel a halálozások száma nagyobb mértékben csökkent, mint a születéseké, a természetes fogyás üteme mérséklődött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik