Belföld
orban-a-radioban(960x640).jpg (orbán viktor)

Ez Orbánt is mellbe vágta

A miniszterelnök úgy sürgette a bírákat, hogy közben azt mondta, ő ezt nem teheti.

A kormányfő szokásos, de ezúttal csütörtökön rögzített rádióinterjújában azt mondta, őt is mellbe vágta a hír, hogy a végtörlesztés idején a bankok kartelleztek. Ez jól mutatja, hogy itt még a dolgok nem nyugodtak le, olyan történt, ami nem történhetne meg egy civilizált országban. „Így nem lehet bánni az emberekkel. Végre kigondol a kormány egy devizahiteleseket megsegítő pénzügyi konstrukciót, megoldást, egérutat, kinyitja az ajtót, és akkor a bankok összeállnak, és együttesen ezt visszazárják” – idézte Orbán Viktort a hirado.hu

A miniszterelnök két dologban várja az igazságszolgáltatás egyértelmű állásfoglalását. Az első kérdés a devizahiteleknél, hogy a hitelt fölvevőknek kedvezőtlenül változó árfolyamból fakadó veszteséget kinek kell viselnie – az embereknek vagy a bankoknak? „Miután a bankok minden szakmai ismerettel rendelkeztek, miután ők az erősebbek, ezért tudni szeretnénk, az igazságszolgáltatás szerint vajon nem a bankoknak kellene-e viselniük, mint ahogy a józan erkölcsi érték egyébként diktálná, az árfolyamváltozásból fakadó veszteséget.”

A másik kérdés, módosíthatják-e bankok egyoldalúan egy korábban fölvett hitel kamatát úgy, hogy az kedvezőtlenebbé váljon a hitelfelvevőnek. E két ügyben kellene alkotmányos elvi erővel az igazságszolgáltatásnak leverni a cölöpöket, hogy utána ehhez tudjanak igazodni a szereplők, a hitelfölvevők, a bankok és a kormány. Orbán szerint egyenes világos beszéd kell. „Én az igazságszolgáltatást nem befolyásolhatom, de nagyon remélem, hogy az igazságszolgáltatás igazságot fog szolgáltatni az embereknek.”

A magyar kormány nincs abban a helyzetben, hogy sürgesse az igazságszolgáltatást, de az olyan esetek, mint a bankok most felszínre került kartellezése, törvényellenes összejátszása, mind sürgetőleg kellene hasson. „Ha tegnap megszületett volna az állásfoglalás, már akkor is késő lenne” – mondta Orbán Viktor. Egyúttal hozzátette: anélkül, hogy sürgetné az igazságszolgáltatást, tisztelettel kéri őket, hogy „minél hamarabb, amint lehet” adjanak választ a kérdésekre.

Néhány napja, a Kúria elnöke, Darák Péter nevében képzelt levelet írtak a kormányfőnek. Az Eötvös Károly Intézet – mivel honlapján közzétette az irományt – nyomatékosan felhívta a figyelmet, hogy a levél a képzelet műve, “nem alkalmazandó rá a bajai videó-botrányra elfogadott Lex Gavra”. A Darák Péter nevében írt kamulevél szerzője arra figyelmeztetett, hogy a hatalmi ágak önállóak, és a kormányfő „jó szándékból, segítőkészségből se felejtse el ezt az alapelvet”.

Valóban volt kartell?

Az GVH által bemutatott bizonyítékok alapján azért még korántsem biztos, hogy konkrétan kartelleztek a bankok, a végső szót még a bíróságnak kell kimondania. Ami biztos: a bankok összeülve vitatták meg a pénzügyi élet aktuális problémáit, és ezeken a munkareggeliken szó esett a végtörlesztésről is. A probléma az volt többek közt, hogy a bankoknak nem érte meg végtörlesztési versenyt folytatni, hisz a jobb ajánlat csak nagyobb veszteséget okozott volna az egyes bankoknak. Inkább érte meg elszipkázni a másik bank ügyfeleit. Azaz a bankok egyénileg az összefogás hiányával, összességében pedig az összefogással (kartell) jártak volna jobban. Ezt hívja a matematika játékelméleti ága fogolydilemmának. A bankok szerint a kartellt nem bizonyítja semmi (ettől mg befizetik a bírságot), a GVH viszont állítja, tény a kartellezés. Orbánt sok minden vághatta mellbe, de ennyi erővel azt is mondhatta volna, mellbe vágta, hogy a NAV adócsalásban bűnrészes – ez is ugyanannyira bizonyított tény.

survey service

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

NEW YORK - APRIL 26: Robert Morgenthau, District Attorney of New York County, poses for a portrait in a courtroom next to a flag of New York State on April 26, 2000 in New York City, New York. (Photo by Karjean Levine/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.