Belföld

Bajnai adóámokfutásnak tartja Orbán terveit

Bajnai Gordon (bajnai gordon)
Bajnai Gordon (bajnai gordon)

Az Együtt-PM szövetség vezetője szerint az egy számjegyű személyijövedelemadó-kulcs a szegényeket és a középosztályt sújtaná.

Az Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által Japánban felvetett egy számjegyű személyijövedelemadó-kulcs több mint 500 milliárd forinttal csökkentené a költségvetés bevételeit, így ismét a szegényeket és a középosztályt sújtaná. Ezt a kormány ugyanis másképp, újabb megszorításokkal, például az áfa további emelésével, “rezsi- vagy stadionadóval” pótolná.

A korábbi kormányfő szerint az egykulcsos adó miatt bevezetett megszorítások elszegényedést okoztak, és 50 ezer munkahely szűnt meg amiatt. Szerinte az is ezzel függ össze, hogy a Jabil Circuit Magyarország Kft. – amellyel a kormány korábban stratégiai partnerségi megállapodást kötött – csaknem hétszáz embert bocsát el tiszaújvárosi üzeméből.

Az Együtt-PM vezetője elmondta, olyan adórendszert vezetnének be, amellyel a minimálbéresek havonta 8-10 ezer forinttal többet vihetnének haza. Megtartanák a családi adókedvezményt is. Fájni – mondta egy kérdésre válaszolva – csak Simicska Lajosnak és a Fidesz-kormányzás néhány ezer “haveri kedvezményezettjének” fog, azoknak, akik igazságtalanul jutottak trafikhoz, földhöz, nyertek közbeszerzéseket.

Bajnai Gordon szerint a kormányfő beismerő vallomást tett, amikor Japánban arról beszélt, évtizedben vagy évtizedekben kell gondolkodni Magyarország euróövezeti csatlakozásáról. Az Együtt-PM vezetője szerint azonban Orbán Viktor gazdaságpolitikájával évszázadokba is beletelne, amíg az ország felzárkózik a nyugat-európai országokhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik