Belföld
hermann ottó (hermann ottó)

Visszakérik Herman Ottó sírkővéért a pénzt

Miután egy helyi, KDNP-s képviselő belevésette a nevét Herman Ottó új sírkövébe, és azt az önkormányzat eltávolítatta, most a miskolci polgármesteri hivatal közel egymillió forintot kér vissza a kivitelezőtől – írja a MiNap.hu.

A miskolci városfejlesztési osztálya felszólította a kivitelezőt, hogy az önkormányzati rendelet megsértése miatt a Vásárhelyi István és Herman Ottó síremlékének felújítására kötött szerződés szerinti összegeket az önkormányzat számlájára fizesse vissza – derül ki a MiNap.hu cikkéből.

Szerintük a vállalkozó figyelmen kívül hagyta az önkormányzat rendeletét, amely előírja, hogy a sírboltok és síremlékek építése, felújítása a temetői szabályzatban foglaltak betartása mellett végezhető és a Temetőgondnokság engedélyéhez kötött, ezért a sírhely felújítását nem a jogszabályban előírtak alapján végezte el.

Emiatt felszólította a kivitelezőt, hogy az önkormányzati rendelet megsértése miatt a Herman Ottó síremlék felújítására kötött szerződés szerinti 996 950 forintot az önkormányzat számlájára fizesse vissza – írja közleményében Pintér Zoltán, a Városfejlesztési és Üzemeltetési Főosztályának vezetője.

Az önkormányzat emellett Vásárhelyi István hasonló síremléke ügyében közel ugyanekkora összeget követel vissza a vállalkozótól.

Már eredeti állapotban áll az emlékhely

November elején állították vissza eredeti állapotába Herman Ottó miskolci síremlékét, amelyet Kovács László, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője építtetett át és vésette bele a saját nevét a sírb. A miskolci felsőhámori temető sírköve miatt a Nemzeti Örökség Intézete is felemelte szavát.

Koczák Szilvia, a miskolci polgármesteri hivatal szóvivője csütörtökön az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az önkormányzat korábbi ígéretének, valamint a hatályos jogszabályoknak megfelelően a nap folyamán megkezdték a síremlék heylreállításást az eredeti állapotba, a Kovács László által állíttatott síremléket átszállítják a lillafüredi Herman Ottó Emlékház udvarába.

A legnagyobb magyar polihisztorként emlegetett természettudós, ornitológus, néprajzkutató, régész, politikus Herman Ottó (1835-1914) sírja ismét eredeti állapotában látható.Herman Ottó hamvai 1965-től nyugszanak a Miskolchoz tartozó Felsőhámor temetőjében, mellette Vásárhelyi István (1889-1968) természetkutató, zoológus sírja található. A miskolci önkormányzat szerdai közleménye szerint Vásárhelyi István síremlékének méltó állapotba hozásáról egyeztető tárgyalásokat kezdeményeznek a Vásárhelyi családdal.

Nem megalapozott döntés született

A két síremléket átépíttető Kovács László újságíróknak korábban azt nyilatkozta: “Folyamatosan végzünk felújítási, állagmegóvási munkákat a körzetemhez tartozó felsőhámori temetőben, sírokat tartunk karban, nem régiben a támfalat erősítettük meg, a legutóbbi időkben kapott vadonatúj síremléket Vásárhelyi István is, nemes cél vezetett minket a Herman Ottó emlékhelyének megújításakor is, ám elképzelhető, hogy a megvalósításnál szakmailag nem megalapozott döntés született, ezt természetesen a városüzemeltetéssel és a főépítészi irodával egyeztetve igyekszünk korrigálni”.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

BERLIN, GERMANY - AUGUST 24:  Defense Minister Ursula von der Leyen (CDU) arrives for the weekly German federal Cabinet meeting on August 24, 2016 in Berlin, Germany. High on the meeting's agenda was discussion of federal policies towards civil defense.  (Photo by Adam Berry/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.