Belföld

Nem tanulhatott, aki nem fényképezkedett

Nem lehet többet szemből fotózni azokat, akik államilag támogatott számítógépes ismeretek és nyelvtanfolyamon vettek részt. Korábban feltétel volt a fénykép az órákon.

A Tudásod a jövőd! címmel meghirdetett informatikai és idegen nyelvi képzések célja a felnőtt magyar lakosság tanulási hajlandóságának ösztönzése. Az EU-forrásból finanszírozott, jövő augusztusig tartó projekt teljes költségvetése 12,5 milliárd forint.

A programban százezren vehetnek részt minimális önerő mellett.  A kormány bruttó 90 ezer forinttal támogatást ad fejenként, ez a tanfolyamok költségének a 95–98%-át fedezi.  A hátrányos helyzetű kistérségekből jelentkezőknek csak 2 % önrészt kell befizetniük, a többieknek 5%-ot.

Elsőbbséget élveznek a programban a munkanélküliek, a kismamák és a 45 év felettiek. A képzéseknek nincs felső korhatára.

Csíííz!

Kezdetben minden órán fotót készítettek a tanulókról, igazolandó a részvételüket.

„A képző intézmény képviselője/oktatója által készített fényképen szerepeljen a készítés dátuma, a képzés azonosító száma. A fényképnek ábrázolnia kell a képzési alkalmon részt vett támogatottakat  feladatvégzés közben. A készített fénykép(ek)et a HIR-be kell feltölteni a megfelelő képzési alkalomhoz, még a következő képzési alkalom előtt. A fotók a szakmai elszámolás részét képezik, ezért elektronikus adathordozón történő benyújtásuk kötelező az elszámolási csomag részeként.” – olvasható a kiírásban.

Személyiségi jogokra hivatkozva azonban ma már sokkal kisebb ügy miatt is szokás panaszt tenni. Az egész felhajtás annál is inkább túlzottnak tűnik, hogy jelenléti ívet is aláíratnak a résztvevőkkel minden alkalommal és az adatokat még aznap be kell vinni az elektronikus adatbázisba, utólagos kiegészítés nem lehetséges.

Kíváncsiak voltunk, hogy aki nem szeretne naponta fényképezkedni, az nem is vehet részt a Tudásod a jövőd! programban?

Kötelező a fotó

A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) sajtóosztálya azt válaszolta megkeresésünkre: „Nem csak joga, hanem jogszabályban előírt kötelezettsége a kiírónak a fényképpel történő dokumentálás. Azon túl, hogy az adatkezelés jogalapját a jogszabályi felhatalmazások megteremtik, az adatok közlése önkéntes. A rendszer által kínált funkciók, szolgáltatások eléréséhez szükség van személyes adatokra (például azonosításhoz szükséges adatok, stb). Ennek értelmében a rendszerbe regisztráló magánszemélyek döntenek arról, hogy az Adatkezelési Nyilatkozatot elfogadják vagy nem.

A képzések fényképes dokumentálását az elszámolhatóság érdekében az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. (Közreműködő Szervezet) kifejezetten előírja.

A 100 ezer tanuló átlagban 100 órát vesz, ez 10 millió fotót jelent.

A résztvevő a Felnőttképzési szerződés aláírásával kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy róla fénykép készüljön.

A projekttel kapcsolatos minden dokumentumot az adatvédelmi előírásoknak megfelelően elkülönítetten nyilvántartunk, és legalább 2020. december 31-éig megőrzünk. Ezt követően a dokumentum vagy átadásra kerül a Magyar Nemzeti Levéltárnak, vagy – ha erre nincs igény – sor kerül a szabályos megsemmisítésre – áll a KIH válaszában.

Aggályos adatvédelem

Az alapvető jogok biztosához fordultunk. Beadványunkat továbbították a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságához, amely az ügy alapos kivizsgálása mellett döntött. Megkeresték a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalt, valamint a Nemzeti Fejlesztési ügynökséget, levelezgetésük hónapokig eltartott.

Az NFÜ jogi elnökhelyettese azt válaszolta: annak érdekében kérik be a fényképeket, hogy az adott képzési esemény megtörténte hitelt érdemlően bizonyítható legyen.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság végül megállapította, hogy „a célhoz kötött adatkezelés elve sérül azzal, hogy a képzésben résztvevőkről képfelvételeket készítenek, mivel az NFÜ tájékoztatása szerint nem rendelkeznek a projektben résztvevőkről fényképes adatbázissal, mellyel a képzéseken rögzített felvételek összevethetőek lennének, így ez a gyakorlat a személyes adatok védelme szempontjából aggályos. Törvényi felhatalmazás hiányában az alkalmazott megoldás a szükségesség-arányosság alkotmányos elvének sem felel meg, ezért a hatóság nem tartja elfogadhatónak a személyes adatok jelenlegi formában történő rögzítését.”

Nem lehet több arckép

A Péterfi Attila vezette hatóság kérte az NFÜ-t, hogy a tanulókat hátulról fényképezzék, hogy az arcuk nem látszódjon. Azt is szükségesnek tartja, hogy az érintettek kérhessék a róluk korábban rögzített felvételeken arcképmásuk elhomályosítását.

Az NFÜ jogi elnökhelyettese erre úgy reagált, hogy a hivatal által javasolt intézkedések megtételéről és a leírt eljárás bevezetéséről haladéktalanul gondoskodni fog.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik