Belföld

Az önkormányzatok is felveszik a harcot a parlagfű ellen

parlagfu(2)(960x640).jpg (parlagfű)
parlagfu(2)(960x640).jpg (parlagfű)

A küzdelemben a települések segítségére lesz egy hamarosan induló honlap.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságával együttműködve tájékoztató előadást szervezett az úgynevezett önkormányzati parlagfű bejelentő rendszerről és annak használatáról. Mintegy 186 önkormányzat képviselője vett részt a rendezvényen, a nagyszámú érdeklődés pedig egyúttal azt is jelzi, hogy napjainkban is húsba vágó kérdés az allergiát okozó növény megléte és terjedése.

A külterületeken már megindult a fegyelmezett gazdálkodás, hiszen a földhasználók komolyan védekeznek a parlagfű ellen és teljesítik a növény elleni védekezési kötelezettségeiket. A belterületeken azonban még akadnak hiányosságok, ezeken segíthet a hamarosan startoló weblap. Az oldalra regisztrálva bárki bejelentést tehet majd. Eddig is sok észrevétel érkezett a lakosság részéről, 80%-ban azonban ez nem fedezte a valóságot. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy ne csak a honlapról tájékoztassuk a megjelenteket, hanem a parlagfű és egyéb allergén gyomnövények biológiai tulajdonságairól, jellemzőiről is” – árulta el a Győr24-nek Pongrácz Attila, a szervezet megyei igazgatóságának vezetője.

A parlagfű bejelentő rendszer egyébként július 1-je óta működik, az önkormányzati ennek egy speciális változata. Ide kattintva Ön is segíthet a növény terjedésének felszámolásában, irtásában!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik